FDF vraagt boeren om actiepauze

13-07-2020 | |
Beeld van afgelopen vrijdag, toen een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle door trekkers werd geblokkeerd. - Foto: ANP
Beeld van afgelopen vrijdag, toen een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle door trekkers werd geblokkeerd. - Foto: ANP

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) vraagt de achterban om de komende week een pauze in de trekkerprotesten in te lassen.

Tot en met 21 juli vragen ze de boeren om de trekker aan de kant te laten, en landbouwminister Carola Schouten de tijd te geven om alsnog de krachtvoermaatregel definitief van tafel te halen. De boeren willen deze week met de minister in gesprek om een werkbare oplossing te bedenken waar de boeren zich wel in kunnen vinden. Volgens FDF staat 95% van de boeren achter het statement dat de veevoermaatregel van tafel moet.

Een woordvoerder van Schouten laat weten dat ze er kennis van neemt. De minister wijst erop dat de voermaatregel de steun heeft van de Tweede Kamer. Het ministerie vraagt nog wel extra advies over het besluit om ruw eiwit in veevoer te verminderen. Daar wil minister Schouten eerst op wachten.

FDF plant nieuwe protesten

FDF is niet verast dat Schouten niet op het ultimatum in wil gaan. Volgens Van den Oever zullen de boerenprotesten dus vanaf 21 juli losgaan: wilde acties en blokkades. “We overleggen deze week wat we waar en wanneer precies gaan doen”, kondigde hij aan. “De acties zullen vooral plaatsen met veel stikstofuitstoot treffen, want de minister wil voor 1 september 0,4 kiloton stikstof besparen. Daar zullen we dan voor zorgen.”

Een week actiepauze biedt boeren volgens FDF ook de kans om gras in te kuilen. Het weer is ernaar de komende dagen. FDF adviseert om daar gebruik van te maken en zoveel mogelijk eiwitrijk gras te oogsten. “We raden de strijders aan hun voeradviseur in te schakelen om van deze kuil, je “verzetskuil” te maken.”

Gesprek met CBL

Ook wil FDF de komende week in gesprek met het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) om over het concept ’Farmer Friendly’ te praten. Het concept is een voorstel van FDF dat eerder dit jaar bij de supermarkten is aangeboden. Het zou een keurmerk worden waarmee aangesloten boeren een meerprijs krijgen voor hun producten, te innen via de supermarkten.

FDF vraagt de boeren met klem om de komende dagen geen wegen of distributiecentra te blokkeren, zodat eventuele gesprekken met supermarkten en ministerie in alle rust kunnen verlopen. “Laat onze eenheid zien. Toon wat ALL4ONE is.”

Verbod op trekkerprotesten opgeheven

In het weekend waren de ogen van actieboeren gericht op de veiligheidsregio’s in het noorden van het land. Zondagmiddag viel het besluit om het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen niet te verlengen. “De voorzitters van de drie veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties van uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen”, schrijven de veiligheidsregio‘s. “Mocht blijken dat demonstraties niet worden gemeld en daardoor afspraken niet kunnen worden gemaakt, dan zullen de voorzitters van de veiligheidsregio’s opnieuw maatregelen nemen. Dat gebeurt ook als gemaakte afspraken worden geschonden.”

IJsselland en Nijmegen

Voor het weekend maakte veiligheidsregio IJsselland bekend dat tot vrijdag 17 juli 18.00 uur ook daar een verbod geldt om met trekkers te demonstreren. De gemeente Nijmegen heeft ook een dergelijk verbod opgelegd. Dat geldt tot maandag 20 juli. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kondigde zondag aan om het onderwerp maandagavond te bespreken met de 25 veiligheidregio‘s.

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur


Beheer