FDF vraagt RIVM om aanpassing rekenmethodes stikstofdepositie

Farmers Defense Force voorman Mark van den Oever tijdens het boerenprotest op 22 juli in De Bilt nabij het RIVM. - Foto: ANP
Farmers Defense Force voorman Mark van den Oever tijdens het boerenprotest op 22 juli in De Bilt nabij het RIVM. - Foto: ANP

Farmers Defence Force (FDF) vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het afstandscriterium voor verkeer bij het berekenen van stikstofdepositie van 5 kilometer, te schrappen.

De actieorganisatie heeft een brief met vragen gestuurd naar het RIVM. FDF wil dat het RIVM ingaat op het advies van de Commissie Hordijk, die hier ook een punt van heeft gemaakt in de beoordeling van de rekenmethoden.

Vorige week stond FDF met een demonstratie in de omgeving van het RIVM. De actieorganisatie had die middag graag een vertegenwoordiger van het RIVM op het podium willen hebben. Dat gebeurde niet, dus stelt de actieorganisatie de vragen die volgens hen ‘duizenden boeren’ hebben, schriftelijk. Op de actiedag liet het instituut al weten dat de boeren niet bij het wetenschappelijk instituut moeten zijn voor hun klachten over de stikstofmaatregelen. FDF betreurt dat het RIVM geen tekst en uitleg wilde geven en vindt dat een dergelijke instantie transparant moet zijn over de manier van werken.

Veel vragen over berekeningsmethode stikstofdepositie

Verder wil FDF weten of het RIVM de methodes voor de berekening van stikstofdepositie zelf heeft ontwikkeld en zo ja, of er expliciet gevraagd is om voor verschillende sectoren andere rekenmethoden te hanteren door het vorige kabinet. Rutte II heeft het vorige stikstofbeleid, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), opgetuigd in 2015. FDF verwijt die regering strengere regels te maken voor de landbouw dan voor de andere sectoren.

Ook wil FDF weten hoe het RIVM omgaat met onzekerheden in het berekeningsmodel van de stikstofuitstoot. FDF waarschuwt dat er nog altijd grote frustraties leven onder de boeren over de handelswijze en de opstelling van het RIVM. “Daardoor kunnen wij voor de toekomst niets uitsluiten.” FDF wil ‘een serieuze en spoedige reactie’ van het RIVM op de gestelde vragen.

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur


Beheer