Doorgaan naar artikel

FDF wil beter verdienmodel voor alle boeren

Mark van den Oever en Jos Ubels van Farmers Defence Force brengen een boerenpakket naar het centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman

Mark van den Oever en Jos Ubels van Farmers Defence Force brengen een boerenpakket naar het centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman

Farmers Defence Force (FDF) presenteerde tijdens het boerenprotest het concept Farmer Friendly. De actiegroep benadrukt dat het een verbetering moet bieden voor alle boeren, niet alleen voor FDF’ers. Supermarktorganisatie CBL nam het plan niet in ontvangst op het podium.

Het tweede deel van de boerenprotestdag draait om Farmer Friendly. Daarvoor gingen boeren na de actie in Den Haag naar het kantoor van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam.

‘Het meest simpelste concept ooit bedacht’

Initiatiefnemer van Farmer Friendly, Jos Ubels (vicevoorzitter van FDF) noemt het ‘het meest simpele concept ooit bedacht’. Al vorig jaar december werkte Ubels aan de uitwerking van dit plan, afgelopen juni ging hij samen met zijn voorzitter Mark van den Oever al langs bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhanden (CBL) om de plannen voor te leggen.

Dinsdag 17 november wilden de boeren het officieel overhandigen aan de supermarktkoepel, maar directeur Marc Jansen verscheen niet op het podium. Daarom zijn de beide voormannen van FDF na afloop van de actiedag alsnog het kantoor van CBL ingelopen, om behalve het concept, ook een pakket met boerenproducten te overhandigen. Een inhoudelijke reactie op het plan door het CBL bleef dinsdag dus uit.

Lees verder onder de foto‘s

Na het protest in Den Haag vanwege het stikstofbeleid reisden de boeren naar het CBL in Leidschendam.
Na het protest in Den Haag vanwege het stikstofbeleid reisden de boeren naar het CBL in Leidschendam.

Nieuwe coöperatie moet concept gaan dragen

Idealiter is het concept vanaf 1 januari 2021 actief, die wens sprak Ubels uit. De initiatiefnemers geven de supermarkten tot 10 december om te reageren op het voorstel, zodat in de weken daarna het concept uitgerold kan worden. “We willen alle supermarkten, detailhandelaren en speciaalzaken de kans geven om zich bij het concept aan te sluiten. Die supermarkten mogen dan prijken met het feit dat ze bijdragen aan een goede prijs voor de boer.”

Het concept is er dan ook voor álle boeren, benadrukt FDF. Het moet gedragen worden door een nieuwe coöperatie, met een nog op te richten bestuur en een onafhankelijk voorzitter, die bovendien geen lid is van de coöperatie. Deze coöperatie int een percentage van de omzet van de aangesloten supermarkten en verdeelt dit onder de leden. Lid worden kon diezelfde dinsdagmiddag al. Boeren konden hun gegevens invullen op een formulier en deze inleveren bij FDF.

Een lookalike van de koning is met de boeren meegegaan naar het CBL.
Een lookalike van de koning is met de boeren meegegaan naar het CBL.

LTO geïnteresseerd in Farmer Friendly

De eerste keer dat Van den Oever en Ubels bij het CBL langs gingen om het concept te bespreken, werd hen gevraagd om op zoek te gaan naar meer organisaties die het keurmerk willen ondersteunen. Tot nu toe heeft FDF zes andere organisaties daartoe bereid gevonden. Op het podium vertellen Ubels en Van den Oever dat dit zijn: Dutch Dairymen Board, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Vereniging van Vleeskalverhouders, Nederlandse Fruittelers Organisatie en Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

“Afgelopen weekend heb ik met Sjaak van der Tak, de nieuwe voorzitter van LTO, gesproken. Hij zag er wel wat in, maar hij moest het nog bespreken”, aldus Van den Oever.

Melkveehoudersvakbond NMV in conclaaf over deelname

LTO zelf zegt zeker open te staan voor nieuwe ideeën en geïnteresseerd te zijn in de uitwerking van het plan. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond is ook nog in conclaaf of de club zich aan wil sluiten bij het concept, aldus voorzitter Harm Wiegersma, die bij de demonstratie aanwezig was.

In deze video legt FDF uit wat het concept Farmer Friendly inhoudt:

Beheer
WP Admin