Doorgaan naar artikel

FDF wil dat koning Omgevingswet niet ondertekent

Foto: ANP

Foto: ANP

Farmers Defence Force richt zich tot de koning om de stikstofplannen en de Omgevingswet tegen te houden.

FDF vraagt het staatshoofd de pen neer te leggen en de wet niet te ondertekenen. De noodkreet met deze vraag gaan de actieboeren op 17 november bij de koning persoonlijk afleveren, schrijven ze in een verklaring.

Optoeren

De naam van de actie is ‘Code Oranje’ en het is een ultieme poging om de Omgevingswet tegen te houden. FDF meent dat het kabinet-Rutte III ervoor heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot ‘ongewenste elementen in het landschap’. FDF wil ‘vechten voor onze grond. Ons platteland. Onze Nederlandse voedselzekerheid. De belangen zijn groot, het onrecht dat Rutte III ons aandoet nog groter. Daarom hebben wij geen andere keus: Optoeren!!!’

De ultieme Eindbaas

De actieboeren hebben geen vertrouwen in de goede wil van het huidige kabinet en richten zich daarom tot ‘de ultieme Eindbaas’: koning Willem-Alexander. Wetten zijn in Nederland niet geldig zonder de signatuur van de koning, maar in de praktijk ondertekent hij alle wetten die door de regering aan hem worden voorgelegd. Bij zijn aantreden in 2013 als koning stelde hij: “Als het wetgevingsproces democratisch en volgens de regels van de Grondwet gaat, accepteer ik alles”.

Belang landbouw in troonrede

Boeren die de actie ondersteunen, putten hoop uit de troonrede van afgelopen september, waar hij het belang van de landbouw en de boeren benadrukt. Ook een fragment uit oktober 2018 wordt volop gedeeld, de koning stelde dat het stikstofprobleem door de samenleving als geheel moet worden opgelost, niet alleen door de boeren. FDF roept boeren op om hen wederom te steunen tijdens deze actie. “17 November is de dag om op te staan of voor altijd in schande te zwijgen.”

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin