FDF wil praten met AgriNL over gezamenlijk standpunt

Foto: ANP
Foto: ANP

Farmers Defence Force (FDF) wil graag met AgriNL in gesprek over ‘concrete en realiseerbare oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken’, in plaats van het actieplan dat AgriNL vorige week publiceerde. Die uitnodiging heeft FDF gestuurd aan de leden van AgriNL.

Vorige week reageerde FDF fel op een advertentie en een actieplan van AgriNL, een samenwerkingsverband van oorspronkelijk elf agribusiness-bedrijven en LTO Nederland. Inmiddels heeft een aantal bedrijven gezegd niet langer lid te willen zijn van het netwerk. Anderen keerden het actieplan de rug toe. Na commotie en onvrede in boerenkringen is dit voorstel weer van de website gehaald.

Wat FDF betreft moet in zo’n gesprek afgesproken worden wat de rol van de leden van AgriNL is in de toekomst, zodat de bedrijven en belangenbehartigers elkaar kunnen versterken.

Alleen boerenbelangenbehartigers

Het is niet de eerste keer dat FDF fel uithaalt naar agribusiness-bedrijven die zich ‘met boerenzaken bemoeien’. FDF vindt dat alleen boerenbelangenbehartigers in politiek Den Haag namens de sector mogen spreken. In februari 2020 leidde een statement van FDF over grote agri-bedrijven die zouden overleggen met het ministerie tot het opschorten van boerengesprekken op het ministerie. In oktober 2019 stonden er trekkers voor het gebouw van FrieslandCampina in Amersfoort omdat zuivelondernemingen werkten aan een plan om de stikstofcrisis het hoofd te bieden.

van Rooijen


Beheer