Doorgaan naar artikel

FDF zet zich schrap tegen uitverkoop landbouw

Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Verhuizing van de stikstofuitstoot van Oost naar West moet worden gestopt. Farmers Defence Force zet alle middelen in om de opkoop van stikstofrechten door grote bedrijven in het Westen tegen te gaan.

17 miljoen mensen. Deze hit knalt sinds de coronacrisis uit de Nederlandse geluidsboxen. Dit is wie wij zijn, daar voelen we ons mee verbonden! Het refrein luidt: 17 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde, die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde.

Daarmee raak je ook precies de ziel van de Nederlandse boer. Dit is waar wij naar verlangen. De intelligente lockdown is bij onze bedrijven al vanaf de eerste invoering van dierrechten een feit. Dit is waar we nog mee kunnen leven, we snappen dat het vol is in dit land.

Onwil van overheid

Nu lopen we echter tegen de onwil aan van onze overheid. Die wil onze mooie en schone sector uitruilen tegen industrie en luchtvaart. Om dadelijk bij dezelfde industrie weer lekker in de raad van commissarissen te gaan zitten voor veel geld. “Ach, we tillen aan duizenden extra doden vanwege luchtvervuiling niet zo zwaar”, moeten ze daar gedacht hebben. Ja, nu al sterven 12.000 mensen aan luchtvervuiling, voornamelijk in de Randstad.

Daar zijn Europese wetten en richtlijnen voor (NEC-richtlijn). Maar het lijkt alsof ze zich daaraan niet hoeven te houden. Maar het ging ze om de natuur. Bij extern salderen moet er 30% gekort worden voor natuurbescherming. Een nobel streven, maar hoe pakt dat nu in werkelijkheid uit: in 103 Natura 2000-gebieden kan de norm überhaupt nooit gehaald worden, al gaat heel Nederland leeg.

Van Oost naar West

En uiteraard maken ze de regels zo, dat de grote bedrijven door heel het land naar believen stikstof kunnen opkopen. Aan het einde wil dat dus zeggen dat de stikstofuitstoot van Oost naar West verhuist. Dus de Randstad zal nog veel meer overbelast worden en het platteland van Oost-Nederland raakt leeg.

De stedelingen in het Westen die meer natuur wensen, krijgen dus een slechtere leefomgeving en een zwaarder belaste natuur, en de plattelanders een omgeving zonder leefbaarheid. Wel kan deze stedeling dan in het weekend met de auto op en neer rijden naar Oost-Nederland. Klinkt echt als een goed plan…not.

Met hand en tand

Dit kunnen wij niet laten gebeuren, hebben wij bij FDF bedacht. Wij gaan ons met hand en tand verzetten tegen dit beleid. Op alle fronten gaan we in de aanval: op het politieke, juridische en het strijdersfront.

Onze club ligt vaak onder vuur van de media, zelfs in een krant die zich Boerderij noemt. ‘De toon’ is het waar men niet mee overweg kan. Maar 30 jaar gematigde toon heeft naar onze mening veel te weinig opgeleverd.

Grootste succes

De media had het druk met haar eigen interpretatie van de FDF-actie in Den Bosch, maar ‘vergat’ dat FDF daar juist haar grootste succes boekte: de coalitie spleet en sindsdien is boervriendelijker beleid in de maak. Met een beetje geluk scheelt het iedere veehouder in Brabant een luchtwasser of een emissiearme vloer; 5.000 veehouders x € 60.000 zou zomaar € 300 miljoen kunnen schelen.

Resultaat bereikt, met rauwe toon en harde actie waar de strijders van FDF trots op mogen zijn!

Beheer
WP Admin