Februari is feestmaand voor varkensprijs

21-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het prijzenfestival in varkensland is dit jaar al ruim voor carnaval begonnen. De rek is er deze week ook nog niet uit. Na de reuzensprongen van de afgelopen twee weken, komt er nog eens 6 tot 7 cent bovenop de prijzen.

De varkensprijs in Nederland zet ook deze week nog een forse stap omhoog. Vion bijt namens de slachterijen de spits af met een verhoging van exclusief btw 5,5 cent per kilo. Dat is weliswaar de helft van de verhoging van vorige week, maar prijsverhogingen van tien cent en meer komen niet vaak voor. En deze maand hebben we er al twee achter elkaar gezien. Dat de prijs na twee achtereenvolgende verhogingen van meer dan 10 cent nog steeds omhoog gaat is dan ook zeer bijzonder.

Het tekent het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens. En dat is in heel Europa het geval en daardoor is de prijsstijging ook zo robuust. Schattingen wijzen er op dat het varkensaanbod in de Europese Unie op dit moment zo’n 6% kleiner is dan een jaar geleden. De slachterijen worden dan ook geconfronteerd met onderbezetting. Om de haken nog zo goed mogelijk vol te hangen, zit er niks anders op dan met de geldbuidel te zwaaien.

Veel minder varkens

Daar waar Duitsland in de afgelopen jaren wekelijks 800.000 tot 900.000 varkens slachtte, ligt dat aantal nu maar net op 700.000 stuks. In Nederland zakte de verwerking in week 6 naar amper 290.000 stuks, terwijl vorig jaar in diezelfde week nog 320.000 varkens zijn geslacht. In Denemarken is het niet anders, met iets minder dan 325.000 geslachte varkens, tegen meer dan 370.000 stuks vorig jaar.

De Franse varkensmarkt Marché du Porc Breton pluste begin deze week nog met 2 cent naar € 2,196 ten opzichte van vorige week donderdag. Op weekbasis komt de prijsverhoging uit op een plus van 5,6 cent per kilo. In vergelijking met Duitsland en Nederland is de prijsstijging daar al wat eerder ingezet. Sinds de jaarwisseling is er in Frankrijk al sprake van een gestage opmars. Inmiddels staat de prijs daar 37 cent hoger dan bij de start van 2023. Nederland en Duitsland doen hier niet veel voor onder inmiddels, maar de verhoging is in Frankrijk wel veel geleidelijker gegaan.

Prijsverschillen Europese landen

In de prijsvergelijking van de Duitse producentenorganisatie ISN staat Spanje evenwel nog steeds bovenaan met de hoogste prijs. Maar Nederland en Duitsland hebben een deel van het prijsverschil van eind januari weer ingelopen. In week 5 liep het prijsverschil tussen Spanje en Duitsland op tot 30 cent, deze week is dat teruggebracht tot minder dan 20 cent.

Denemarken draagt de rode lantaarn in de prijsvergelijking. De afhankelijkheid van de export drukte de prijs van Danish Crown eind januari/begin februari tot onder de € 1,50 per kilo. In de afgelopen twee weken kwam er 9 cent bij. In de vergelijking van ISN komt Denemarken nu uit op een prijs van € 1,768 per kilo. De Nederlandse prijs stijgt daarin naar € 2,156 per kilo. Ofwel een verschil van bijna 40 cent per kilo.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer