Fed en ECB: economieën blijven steunen zolang als nodig

FED-voorzitter Jerome Powell. - Foto: ANP
FED-voorzitter Jerome Powell. - Foto: ANP

Rentes blijven laag en de centrale banken in de VS en de eurozone blijven de economie steunen zolang als nodig.

Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve herhaalde deze week voor de zoveelste keer dat de rente laag blijft. Tot 2023, gaf de Fed-voorzitter eerder al aan. Deze keer hintte hij zelfs op 2024, door te benadrukken dat enkele bestuurders in de Fed dat jaar hebben genoemd als jaar waarin de rente kan stijgen.

Eerst inflatie

Volgens Powell moet er eerst sprake zijn van een inflatie die duurzaam rond de 2% moet koersen. Bovendien moet ook de arbeidsmarkt hersteld zijn van de gevolgen van de coronapandemie. Powell sprak na de beleidsvergadering van de Fed over de stand van de economie en gaf daarbij aan dat de economie ondersteund blijft zolang als nodig is.

Ook de ECB is nog lang niet toe aan zelfs maar denken aan een verhoging van rentes. Christine Lagarde, president van de ECB, vergeleek deze week de economie in de eurozone met een patiënt die uit een diepe crisis komt, maar nog steeds op krukken loopt. Steun tot ver in het herstel is nodig volgens Lagarde.

Euro sterker in april

In de afgelopen week is de dollar opnieuw gedaald ten opzichte van de euro. De euro is in twee weken tijd met 2% gestegen naar $ 1,197, dat was eind maart nog net iets meer dan $ 1,17. ABN Amro verwacht in de wekelijkse analyse over rente en wisselkoersen dat de koers wel onder het niveau van $ 1,20 per euro blijft en uiteindelijk toch zal dalen.

Het Britse pond won op 15 april weer iets ten opzichte van de euro. De ECB noteerde een eurokoers van GBP 0,8675 per euro. Daarmee is de euro nog steeds bijna 2% meer waard ten opzichte van de pond dan begin april. Eind maart stond het Britse pond nog op het hoogste punt ten opzichte van de euro in het afgelopen jaar.

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.