Fed neemt iets gas terug over verhogen rente

05-05 | |
Fed-voorzitter Jerome Powell. - Foto: ANP
Fed-voorzitter Jerome Powell. - Foto: ANP

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft de rente deze week met 0,5% verhoogd.

Dat was volgens verwachting van de financiële markten. Belangrijker was echter de aankondiging van Fed-voorzitter Jerome Powell dat ook volgende renteverhogingen in vergelijkbare stappen zullen zijn. Dat nam onrust weg die eerder ontstond door uitlatingen van andere Fed-bestuurders dat ze rentestappen met verhogingen van 0,75% niet uitsloten. Dat zorgde voor een flinke deuk in het vertrouwen van beleggers en is een van de onderliggende oorzaken van de forse daling van de euro-dollar koers in de afgelopen maanden. Nu een forsere verhoging van de Amerikaanse rente voorlopig niet aan de orde lijkt, reageren de beurzen in eerste instantie met forse koersstijgingen.

Groter verschil

Dat wil niet zeggen dat de onderliggende problemen in de eurozone minder zijn geworden. Het verschil tussen de Amerikaanse rente en de rente in de eurozone loopt richting eind 2022 ook al flink op en nog verder in 2023. Dat wordt alleen maar groter nu de ECB lijkt te twijfelen over een mogelijke verhoging in juli. Daar hintte de vicepresident van de ECB eerder nog op, maar nu krabbelde de betreffende Spaanse ECB-bestuurder, Luis de Guindos, in een interview met een Spaanse krant al weer terug met de nuancering dat een verhoging in juli ‘niet waarschijnlijk is’. Het lijkt op het oplaten van proefballonnen in zeer onzekere tijden door de sterk opgelopen inflatie, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Hogere rente in september

ABN Amro gaat in de maandelijkse visie op rente en euro uit van een eerste renteverhoging door de ECB in september met 0,25% en nog een verhoging van 0,25% in december. Volgens de analyse van de bank niet alleen vanwege de hoge inflatie, maar ook om een verdere daling van de eurokoers ten opzichte van de dollar te stoppen. Dat laatste versterkt de inflatie in de eurozone. Voor eind dit jaar blijft ABN Amro uitgaan van een wisselkoers van $ 1,05. Voor 2023 gaat de bank uit van een herstel van de wisselkoers naar $ 1,10 eind volgend jaar.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer