Fed: rente blijft laag tot en met 2023

De Amerikaanse rente blijft op het huidige lage niveau tot en met 2023.

Dat is de verwachting van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell. In de Verenigde Staten staat het belangrijkste rentetarief op 0 tot 0,25%. De Fed heeft deze week de rente gelijk gelaten en ook geen andere aanpassingen aangekondigd. Het opkopen van schuldpapieren gaat door op het huidige niveau. Vooral dat laatste zorgde voor lagere koersen op de aandelenbeurzen.

Economisch herstel

In de toelichting op het rentebesluit van deze week benoemde Powell een sneller dan verwacht economisch herstel. Tegelijkertijd wees hij op de blijvende noodzaak van overheidssteun en dat er nog veel onzekerheden zijn door het coronavirus.

Japan

Inmiddels heeft ook de Japanse Centrale Bank aangekondigd dat het doorgaat met het ruime monetaire beleid en vasthoudt aan de zeer lage rente. Het opkopen van staatsleningen gaat door zonder dat een bovengrens is gesteld. Verder steekt de Bank of Japan jaarlijks circa € 97 miljard in aandelenfondsen. De BoJ ziet ‘enige verbetering voor de economie’ net als de Fed. Ook de Japanse beurs verwerkte het nieuws met een koersdaling van 0,7%. Daarin zit overigens ook nog de doorwerking van het Amerikaanse Fed-besluit.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.