Doorgaan naar artikel

Feder-Unacoma: prijsexplosie grondstoffen door China

Assemblage van trekkers in de Franse fabriek van Claas. - Foto: ANP premium

Assemblage van trekkers in de Franse fabriek van Claas. - Foto: ANP

Omdat China de export van grondstoffen benodigd voor productie van landbouwmaterieel beperkt, stijgen de prijzen ervan tot recordhoogtes, zegt de Italiaanse federatie voor agrotechniek.

Volgens de Italiaanse voorzitter van de Feder-Unacoma, de federatie voor agrotechniek, is het Chinese beleid debet aan explosieve prijsstijging van grondstoffen voor de productie van landbouwmachines en -trekkers. De komende zes tot acht maanden is de productie ervan nog zeker, daarna niet. Op de eerste dag van de Eima in Bologna haalt de Italiaanse voorzitter Alessandro Malavolti van de Italiaanse federatie Agrotechniek – de Feder-Unacoma – hard uit naar China. Dat de Chinese overheid de export van grondstoffen beperkt, maakt dat de productie van grondstoffen zoals staal en elektronica niet aan de vraag kan voldoen. Gevolg: torenhoge prijsstijgingen.

Staal en kunststoffen

Malavolti onderbouwt zijn betoog met een reeks aan voorbeelden van prijsstijgingen. Alleen al in de maand september 2021 zouden de prijzen, vergeleken met een jaar eerder, zijn gestegen met 234% voor plaatstaal, met 200% voor gewalst staal, met 120 tot 160% voor kunststoffen en ook bijvoorbeeld de kosten voor containertransport over zee verdrievoudigden bijna volgens de World Container Composite Index.

Energie

Elektriciteit werd 365% duurder in september. Wat dat laatste betreft zou er zelfs al sprake zijn van stroomuitval in diverse streken omdat ook grondstoffen voor de productie van energie, zoals steenkool, schaars zijn. Tot slot noemt de voorzitter het metaal silicium, nodig voor de productie van onder meer chips en elektronische componenten, waarvan de prijs steeg met 300% in twee maanden tijd.

Volgens Malavolti zijn de machinefabrikanten volop bezig om de inkoop van grondstoffen veilig te stellen. Volgens hem is dat gelukt voor de komende zes tot acht maanden. Voor ded periode daarna is het onzeker hoe de toevoer van grondstoffen ervoor staat. “De politiek is aan zet. Zij moet zorgen dat de markt voor grondstoffen niet verder verslechtert en uiteindelijk op slot gaat”, zo stelt Alessandro.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bas van Hattum

Hoofdredacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin