Ferrero stopt productie fabriek vanwege salmonella

08-04 | Laatste update op 30-05 | |
Chocolade van het merk Kinder gemaakt door Ferrero. - Foto: ANP
Chocolade van het merk Kinder gemaakt door Ferrero. - Foto: ANP

De Belgische autoriteiten hebben een fabriek van Ferrero, producent van Kinder-chocolade, gesloten wegens salmonella. De voedselwaakhond FAVV trekt de toelating van het bedrijf in het Zuid-Belgische Aarlen in. Alle Kinder-producten uit deze fabriek moeten uit de winkelschappen worden gehaald.

De maatregelen komen er volgens het FAVV op basis van eigen onderzoek. Ook zou het bedrijf niet in staat zijn volledige informatie aan te leveren. De fabriek mag pas heropenen als Ferrero ‘de nodige garanties kan bieden dat het regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft’. Ferrero erkent dat er intern vertragingen zijn ontstaan bij het tijdig opvragen en delen van informatie. Dit had gevolgen voor de snelheid en doeltreffendheid van het onderzoek. De fabriek zal pas weer opengaan nadat zij door de autoriteiten is gecertificeerd.

De terugroepactie geldt alleen voor Kinder-producten die in Aarlen zijn geproduceerd. De fabriek is goed voor ongeveer 7% van de totale hoeveelheid Kinderproducten die wereldwijd worden geproduceerd.

Ziek geworden

Ferrero, een Italiaans bedrijf, zag zich al gedwongen in een reeks landen, waaronder Nederland, Kinder-chocoladeproducten terug te roepen nadat salmonellabesmettingen waren vastgesteld. In meerdere Europese landen zijn mensen ziek geworden na het eten van producten die afkomstig zijn uit de Belgische fabriek waar ook Kinder Surprise-eieren worden gemaakt.

Volgens Ferrero zelf zou de salmonella op 15 december in het bedrijf zijn geconstateerd. Het bedrijf erkent inmiddels ‘interne tekortkomingen’.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer