Doorgaan naar artikel

Fevia: droogte brengt Belgische voedselvoorziening in gevaar

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Zonder de garantie op water kunnen we de voedselbevoorrading niet blijven garanderen.

“Zowel boeren als voedingsbedrijven hangen af van de beschikbaarheid van voldoende water om ook morgen de winkelschappen nog te kunnen vullen. De voedingsindustrie is dan ook een essentiële sector, zoals tijdens de coronacrisis is gebleken.” Dat schrijft de Belgische federatie voor de voedingsindustrie Fevia.

Droogtecommissie

“Het is duidelijk dat we grondig moeten nadenken over hoe om te gaan met de aanhoudende droogte, zowel op korte als op lange termijn. Op beleidsvlak ligt de bal in Vlaanderen momenteel bij de droogtecommissie, die voor de moeilijke taak staat om verschillende belangen af te wegen. Laten we hopen dat het niet tot drastische maatregelen moet komen, maar laten we evenzeer voorbereid zijn op een verder aanhoudende droogte. En daarin moeten we durven om echte keuzes te maken. Dat landbouworganisaties ervoor pleiten om de productie van voeding voorrang te geven op recreatieve doeleinden is daarbij niet meer dan normaal. Kiezen voor voedselvoorziening is een rationele keuze.”

De voedingsindustrie blijft haar rol als essentiële sector opnemen, maar doet dat de laatste jaren in extreem moeilijk omstandigheden

De voedingssector is de grootste industriële werkgever en investeerder van België. “Die afschakelen van water zou onverantwoordelijk zijn en een impact hebben op de volledige keten: van in de winkelschappen tot op het veld van onze landbouwers. Naast de impact op de voedselvoorziening en de socio-economische impact riskeren we ook heel wat landbouwgrondstoffen verloren te laten gaan, wat dan weer een ecologische impact heeft”, aldus Fevia.

“Water is op tal van manieren essentieel voor onze essentiële sector: om landbouwgewassen te telen, maar evenzeer tijdens de verwerking, als ingrediënt, om te koken, te spoelen of af te koelen en uiteraard om onze fabrieken schoon te maken en de voedselveiligheid te bewaken. Een tekort aan water zou bovendien een extra klap betekenen bovenop de huidige explosie aan kosten voor energie, grondstoffen, transport, verpakkingen en lonen. Laat het duidelijk zijn: de voedingsindustrie blijft haar rol als essentiële sector opnemen, maar doet dat de voorbije jaren in extreem moeilijk omstandigheden.”

Projecten voor waterhergebruik

“De voedingsindustrie langs haar kant heeft de voorbije jaren al meerdere initiatieven ondernomen en is samenwerkingsverbanden aangegaan om duurzamer met water om te gaan, om minder water te gebruiken en om alternatieve waterbronnen in te zetten. Zo zijn er steeds meer voedingsbedrijven die waterhergebruik-projecten opstarten, zodat hun afvalwater opgezuiverd wordt tot drinkwaterkwaliteit en opnieuw kan gebruikt worden, wat een enorme waterbesparing oplevert. We investeren dus in een duurzame toekomst en willen op een structurele manier beter bestand te zijn tegen toekomstige waterschaarste. Maar ook op korte termijn moeten we onze voedselvoorziening kunnen blijven garanderen. Om dat te doen en om geen landbouwgrondstoffen verloren te laten gaan, blijft watervoorziening nodig in de voedingsindustrie. Dat moet het uitgangspunt zijn bij het nemen van noodzakelijke droogtemaatregelen.”

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin