Filet ook bij krap aanbod niet duurder te verkopen

20-02-2020 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Na een half jaar met veel tobben had de kuikenmarkt dit jaar een opvallend goede start.

Rond de feestdagen hadden slachterijen hun aanvoer strak gepland, en veel pluimveehouders kozen door de voorgaande malaise in december voor langere leegstand.

Oekraïne begon met export van vlees naar EU

Door herbevoorrading was de vraag naar kip in de eerste 3 weken dit jaar juist goed. Eind januari veranderde het beeld; de vraag nam af en het aanbod toe omdat Oekraïne begon met de export van vlees naar de EU. Die stokte na een aantal dagen alweer doordat de EU zijn grenzen sloot na een uitbraak van vogelgriep in dat land. Dat gaf de vleesmarkt lucht. Zeker omdat in de opvolgende weken, week 6-8, het aanbod van Nederlandse kuikens krap was.

Kuikenprijzen vertonen opgaande lijn

En als iets schaars is, wordt het duurder. De kuikenprijzen vertonen dan ook al weken een opgaande lijn. De prijs van vrije kuikens staat nu met € 0,90 tot € 0,92 per kilo € 0,07 hoger dan begin dit jaar. En ten opzichte van half november vorig jaar zijn de prijzen van vrije kuikens zelfs € 0,16 per kilo gestegen. De contractprijzen van slachterijen staan € 0,05 hoger en de VCN heeft bij de huidige stand van € 0,755 per kilo € 0,033 bijgeboekt sinds de jaarwisseling.

Filet niet voor hogere prijzen in de markt te zetten

Het krappe aanbod is er ook volgende week nog. Zeker in het begin van de week zullen de aangevoerde aantallen en ook slachtgewichten nog laag zijn. Het is ook door die krapte op de kuikenmarkt van de afgelopen weken dat slachterijen ook aan de verkoopkant de prijzen op peil kunnen houden. Maar daar lijkt nu een kentering in te komen. Vooral de filet is niet voor hogere prijzen in de markt te zetten, zonder dat kopers afhaken.

Markt voor Oekraïnse kip weer open

De markt draait daarmee weer naar normale verhoudingen voor eind februari. De verwachting is dat het aanbod de komende weken gaat stijgen. Niet alleen van kuikens uit inlandse stallen, er zijn ook aanwijzingen dat de markt voor Oekraïnse kip weer open gaat.

Aan de andere kant is het niveau van de markt duidelijk gezonder dan twee maanden geleden en rekenen slachterijen ook op verbetering van de vraag. In het verleden is het vaker voorgekomen dat de markt wel vlot doorliep ondanks een grote aanvoer in maart. “Als het weer wat verbetert, kan de markt die extra aanvoer ook weer makkelijk kan hebben”, zo stellen marktpartijen. Maar voor de korte termijn wordt een pas op de plaats verwacht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer