Filipijnen geeft importlicentie uien af

12-01 | |
Volgens het Filipijnse landbouwministerie worden rode en witte uien verkocht voor maar liefst 600 Filipijnse pesos per kilo (€ 10). Foto: Canva
Volgens het Filipijnse landbouwministerie worden rode en witte uien verkocht voor maar liefst 600 Filipijnse pesos per kilo (€ 10). Foto: Canva

Filipijnen heeft vorige week een importlicentie voor gele en rode uien afgegeven voor levering tot 27 januari.

Dit om de aanbodkloof tot de eigen oogst 2023 te dichten en de stijgende binnenlandse prijzen te stabiliseren. Voor Nederlandse exporteurs is de tijdspanne om voor 27 januari uien te leveren te kort, waardoor waarschijnlijk Chinese uien worden geïmporteerd.

Een ui kost nu in de Filipijnen bijna drie keer zoveel als kip

De binnenlandse uienprijzen in de Filipijnen liggen op een enorm hoog niveau waardoor uien het land worden binnengesmokkeld, verborgen in zendingen met kleding. Uien ter waarde van omgerekend € 288.000 zijn door de douane in beslag genomen. Volgens het Filipijnse landbouwministerie worden rode en witte uien verkocht voor maar liefst 600 Filipijnse pesos per kilo (€ 10). Een ui kost nu in het land bijna drie keer zoveel als kip. De ui is een belangrijk ingrediënt in vrijwel elk Filipijns gerecht.

Eigen uientelers ondersteunen

Afgelopen zomer werd de nieuwe president Ferdinand Marcos jr. aangesteld en die wil eigen telers ondersteunen, waardoor geen licenties voor importuien werden afgegeven. Vanuit Nederland was genoeg animo om (rode) uien te leveren, maar er mocht niets naartoe. In week 27 tot en met week 50 2022 is slechts 385 ton Nederlandse uien naar de Filipijnen gegaan. Ter vergelijking, de voorgaande twee seizoenen ging in dezelfde periode zo’n 33.000 ton uien naar de Filipijnen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer