Doorgaan naar artikel

Filipijnse eigenaar Quorn schrijft $ 350 miljoen af

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Het merk voor vleesvervangers Quorn, valt onder Marlow Foods, dochterbedrijf van Monde Nissin. ​​​​​​​- Foto: Quorn premium

Het merk voor vleesvervangers Quorn, valt onder Marlow Foods, dochterbedrijf van Monde Nissin. ​​​​​​​- Foto: Quorn

Het Filipijnse food- en drankenconcern Monde Nissin heeft $ 350 miljoen afgeschreven op het Britse dochterbedrijf Marlow Foods, de eigenaar van vleesfabrikant Quorn.

CEO Henry Seosanto spreekt daarbij ‘van een rationalisatie van de trend’, doelend op een verandering in verkopen van vleesvervangers. Monde Nissin, dat ook eigenaar is van het vegetarische merk Cauldron, geeft als voornaamste reden ‘dat de groei in vleesalternatieven is teruggekeerd naar een meer conservatieve snelheid, gebaseerd op adoptie en herhaalaankopen die grotendeels berusten op flexitariërs en niet op vegans of vegetariers’. Het bedrijf spreekt daarbij van ‘de vervliegende hype’ in de Verenigde Staten.

Seosanto: “Het boeken van de voorziening voor bijzondere waardevermindering is weliswaar voorzichtig, maar ook een frustrerende terugslag. Er is duidelijk sprake van enige daling van het sentiment tegenover de vleesalternatievencategorie.” De afboeking heeft deels te maken met deze verandering in consumentenaankopen, maar ook met stijgende rentes en risicopremies.

Monde Nissni blijft toegewijd aan plantaardig

Het Filipijnse bedrijf meldt daarbij dat de omzet in vleesalternatieven vorig jaar 1% hoger lag dan in 2021. Op vergelijkbare basis is er een daling van 0,8% die in het vierde kwartaal terugliep naar 0,4%. Monde Nissin heeft dan ook besloten een deel van de investeringen te verschuiven naar andere activiteiten, zoals bakkerij.

Seosanto benadrukt bij dat alles ‘dat we als Monde Nissin toegewijd blijven aan de plantaardige categorie’. “Wij blijven geloven in het groeipotentieel op lange termijn voor duurzaam geproduceerde en schone alternatieve eiwitten.” Hij verwacht dat de vraag in het Verenigd Koninkrijk weer zal opleven, zeker in de foodservice en horeca.

Lees ook: Quorn opent innovatiecentrum in Wageningen

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin