Financiële resultaten domineren beurskoers

10-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De prestaties van de agrifoodbedrijven op de beurs werden afgelopen twee weken voor een groot deel beïnvloed door publicaties van financiële cijfers.

Zo daalde de koers van het moederbedrijf van onder andere Case en New Holland, CNH Industrial, met 11,2%. De kleine vraag naar trekkers onder boeren was medeoorzaak voor lagere resultaten en het bedrijf verwacht niet dat de vraag in 2020 aantrekt. Vandaar dat het zijn verwachtingen, de winst per aandeel, naar beneden bijstelde van $ 0,95-$ 1 per aandeel naar $ 0,78-$ 0,86. De negatieve resultaten en de naar beneden aangepaste verwachtingen maakten dat beleggers hun aandelen massaal wilden verkopen. Ook de koersen van Kellogg (-7,5%) en trekkerfabrikant Agco (-6,9%) werden negatief beïnvloed door financiële resultaten.

Stijging voor Yara

De kwartaal- en jaarresultaten van kunstmestfabrikant Yara zorgden voor een positieve ontwikkeling van de beurskoers. De waarde van de aandelen steeg met 11,8% in de afgelopen twee weken. De nettowinst van het bedrijf steeg in het laatste kwartaal van $ 157 miljoen naar $ 199 miljoen. Ook de omzet en de Ebitda stegen. De resultaten waren beter dan analisten vooraf hadden voorspeld. De koers bereikte daarmee de hoogste prijs sinds vier maanden.

De koers van gewasbescherming- en zadenbedrijf Corteva steeg met 11,2%. Ook die koers werd beïnvloed door kwartaal- en jaarresultaten die het bedrijf 30 januari presenteerde. Hoewel het netto-resultaat over het kwartaal negatief was (omgerekend -€ 41 miljoen), werden de cijfers positief ontvangen. Het was namelijk een verbetering ten opzichte van vorig jaar (-€ 682 miljoen) en het operationele resultaat was € 48 miljoen tegenover -€ 66 miljoen vorig jaar.

JBS grootste daler

De Braziliaanse slachterij JBS liet de grootste daling van de beurskoers zien met -12,4%. Mogelijk lijdt de koers onder de onzekerheid die de uitbraak van het coronavirus in China teweeg brengt. De koers liet een piek zien toen de Braziliaanse branchevereniging voor de vleesindustrie ABPA zei dat de problemen in China zouden kunnen zorgen voor meer vraag naar vlees vanuit Brazilië. De koersstijging was echter van korte duur, want daarna zakte de koers weer terug omdat verhalen naar buiten kwamen dat het virus de vleesexport momenteel meer tegenwerkt dan helpt.

Bekijk meer aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer