Financiële steun voor door droogte getroffen Franse boeren

23-08 | |
Een perceel suikerbieten wordt beregend in Saint-Georges-sur-Eure, centraal-Frankrijk. - Foto: ANP
Een perceel suikerbieten wordt beregend in Saint-Georges-sur-Eure, centraal-Frankrijk. - Foto: ANP

Boeren kunnen uitstel van belasting krijgen en voorschotten worden verhoogd.

De Franse regering heeft een eerste pakket steunmaatregelen voor door de droogte getroffen boeren aangekondigd. Staatssecretaris Bérangère Couillard van Ecologische Transitie stelt daarbij wel “dat de maand september verschrikkelijk gaat worden”.

Boeren die in nood komen, krijgen uitstel van betaling van de OGB (onroerendgoedbelasting) op onbebouwde grond, terwijl het in oktober uit te betalen voorschot op de GLB-rechten wordt opgetrokken van 50 naar 75%. Bovendien worden eisen voor toeslagrechten of voor producten die aan de speciale regionale erkenning (AOP) voldoen tijdelijk geschorst.

Regelgeving waterverbruik en irrigatie

Het ministerie voor Landbouw studeert nog op verdere regelgeving voor het waterverbruik en irrigatie en voor het mogelijk beplanten met landbouwgewassen van openbaar groen, golfbanen en dergelijke terreinen.

“De droogte van 2022 is veel erger dan die van 1976”, aldus minister voor Landbouw Marc Fesneau na een crisisberaad. “Geen enkele regio ontsnapt dit jaar aan een tekort aan water. In 93 (van de 95 – red.) departementen gelden beperkingen. Er is geen sprake van dat we dat regiem op korte termijn zouden kunnen versoepelen. Het weer vullen van de reservoirs vindt op zijn vroegst dit najaar, mogelijk pas in de winter, plaats.”

Minder mais, gras en melk

Eerder werd bekend dat de oogst aan korrelmais in Frankrijk dit jaar naar schatting ruim 18% lager uit zal komen dan vorig seizoen. Op graslanden ligt de productie een kwart lager. De daling van de melkproductie lijkt ook verder te versnellen, waarbij al cijfers worden genoemd van 15 tot 20% onder het normale niveau.

De bond van melkveehouders FNPL heeft voor september acties aangekondigd bij supermarkten om een hogere melkprijs af te dwingen. Voorzitter Thierry Roquefell: “Wat opvalt is de omvang van het fenomeen. In mijn regio, Lot, zijn we helaas gewend aan droge periodes, maar nu doet het zich voor in het hele land, van het noorden bij Calais tot aan de Alpen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer