Doorgaan naar artikel

Finse start-up heeft grote plannen met eiwit uit lucht

Geüpdatet op:
Achtergrond
Eiwittransitie
Afb.: Logo Solar Foods

Afb.: Logo Solar Foods

De Finse start-up Solar Foods heeft grote plannnen met de productie van eiwit uit lucht. Over twee jaar moet de eerste fabriek operationeel zijn.

De Finse start-up Solar Foods sloot onlangs een investeringsronde die in totaal € 18,5 miljoen opleverde. Volgens Solar was het de grootste financieringsronde voor foodtech in Finland tot nu toe. Investeerders zijn Fazer Group, Bridford Investments, Agronomics en Lifeline Venture en CPT Capital. Het geld moet het bedrijf dat eiwit uit lucht maakt verder brengen richting commercialisering van het idee.

Droge poedervorm

“We zijn erg blij met onze nieuwe partners en hun enorme ervaring die nu ter beschikking staat van Solar Foods. Deze ontwikkeling stelt ons nu in staat om met succes door te gaan met onze geplande productiefaciliteit”, zegt Pasi Vainikka, CEO en mede-oprichter van Solar Foods. Solar produceert eiwit met de naam Solein. In een fermentatieproces wordt CO2 uit de lucht gehaald en gecombineerd met water, nutriënten en vitamines, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Er worden bacteriën aan toegevoegd die CO2 en waterstof ‘eten’ en zo eiwit produceren. Het eindproduct in droge poedervorm bestaat voor 50% uit eiwit, 5-10% uit vet en 20-25% uit koolhydraten.

Goedkoopste vorm van hernieuwbare energie

De eerste fabriek moet in 2022 operationeel zijn. Solar Foods verwacht dat over een jaar of vijf de productie van het eiwit op serieuze schaal kan plaatsvinden. Als dat het geval is, en Solar kan de goedkoopste vorm van hernieuwbare energie gebruiken, komt de prijs dicht in de buurt van soja, zo verwacht Vainikka, die dat eerder dit jaar zei tegen FoodNavigator. De goedkoopste hernieuwbare energie zou beschikbaar zijn in de zogenoemde Sun Belt, een gebied dat zich uitstrekt over het zuiden van de Verenigde Staten, Azië, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië, Noord-Australië en enkele delen van Zuid-Amerika.

Over een jaar of vijf kan de productie van het eiwit op serieuze schaal plaatsvinden

“Als we zitten op een plek in één van deze gebieden waar een goedkope elektriciteitsbron beschikbaar is en als we zouden investeren in een grootschalige productielocatie op deze locatie, kunnen we tot hele lage kosten komen voor de productie van het eiwit.” De reden hiervoor is dat een groot deel van de productiekosten, bij grootschalige productie, komt van elektriciteit. Vannikka benadrukte dat Solar niet per se in de voornoemde gebieden wil produceren, maar dat daar wel de laagste kosten bereikt kunnen worden.

Drie segmenten in de voedingsindustrie

Als Solars nieuwe ingrediënt klaar is voor commercieel gebruik, schat de start-up in dat het eiwit gebruikt wordt in drie segmenten van de voedingsindustrie. Eén segment is de bestaande voedselproducten, waar het eiwit toegevoegd wordt aan onder andere brood, pasta, soepen en kant-en -klaarmaaltijden. Maar ook plantaardige producten, zoals yoghurts, waar extra eiwitten aan toegevoegd kunnen worden. De tweede categorie zijn de plantaardige vleesvervangers, die nu nog vooral gedomineerd worden door eiwit uit soja en peulvruchten. De laatste categorie is het kweekvlees. “Als dat opschaalt in de toekomst, of het nu vis, kippenvlees of rood vlees is, het is nodig om de cellen met iets te voeden. Dat kan met ons eiwit.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin