Fiscale paardensprong loopt goed af

05-03 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: Canva
Foto: Canva

Een vader en zijn dochter komen fiscaal goed weg. De megawinst op hun verkochte springpaard is niet belast volgens de fiscale rechter.

Dat is een mooie meevaller voor de familie, want het ging namelijk om een fors bedrag. Het paard werd voor een prijs van maar liefst € 1,3 miljoen verkocht. Het spreekwoord ‘mensen met paarden hebben de hemel op aarde… maar komen ze te sterven dan valt er niets meer te erven’ zal voor deze familie waarschijnlijk nu niet meer opgaan. En dat is voor deze voormalig springruiter en zijn dochter natuurlijk erg fijn.

De belastingdienst stelde dat het houden van het springpaard geen hobby is

Maar als er dan zo’n financiële klapper wordt gemaakt, wil de fiscus meestal ook een deel van de koek. Zo ook in dit geval. De belastingdienst stelde dat het houden van het springpaard geen hobby is. Er zou sprake zijn van een resultaat uit overige werkzaamheid (ROW) met als gevolg dat een groot deel van de opbrengst in ’s Rijks schatkist zou moeten vloeien.

Geen bron van inkomen

De rechtbank maakte hier echter korte metten mee. Volgens de rechtbank is er geen bron van inkomen. Dat de vader het paard op enig moment met een aanzienlijke winst heeft verkocht, is daarvoor onvoldoende. De rechtbank achtte het van belang dat de vader het paard enkel voor de hobby van zijn dochter heeft gekocht en dat er bij hem tot het bod in 2014 geen intentie bestond om het springpaard te verkopen.

De fiscus ontspringen

Verreweg de meeste paarden worden niet bedrijfsmatig gehouden. Deze vallen dan in de hobbycategorie en zijn privévermogen. Dat geldt ook voor al die akkerbouwers, melkveehouders, enzovoort die naast het ‘echte’ bedrijf voor de hobby en het (rij)plezier wat paarden hebben. De kosten voor de paarden zijn in dat geval niet aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat een eventuele plotselinge winst niet is belast. In het aan de rechter voorgelegde geval is het voordeel gerealiseerd bij de verkoop van het paard ook niet belast. De voormalig springruiter en zijn dochter ontspringen de fiscus.

Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.