Doorgaan naar artikel

Flauwe stemming op vleeskuikenmarkt

Slachterijen draaien wegens vakantie op een laag pitje. Ze trekken niet hard aan de vleeskuikens. Foto: Koos Groenewold premium

Slachterijen draaien wegens vakantie op een laag pitje. Ze trekken niet hard aan de vleeskuikens. Foto: Koos Groenewold

De markt voor vleeskuikens is in de ban van de traditionele zomerdip.

Op de markt voor vrije vleeskuikens is deze week weinig tot geen beweging zichtbaar. Vraag en aanbod zijn in evenwicht. Volgens insiders is sprake van een flauwe stemming. “Het gaat z’n gangetje en kabbelt rustig voort”, zo laat een marktkenner weten. De krapte op de spotmarkt – die ten grondslag lag aan de onverwachte prijsstijging van afgelopen week – wordt deze week door slachterijen minder gevoeld en heeft geen effect op de prijsvorming.

Zomerdip in Nederland

Nederland viert vakantie. Dat is te merken aan de afzetkant. De vleeskuikenmarkt is in de ban van de traditionele zomerdip. Er wordt niet bepaald hard aan de kuikens getrokken. Ook slachterijen werken deze periode met een lagere bezetting. Een deel van de medewerkers heeft vrij. De slachtcapaciteit is naar beneden bijgesteld.

De vrije vleeskuikens op de beurs in Barneveld noteren ook in de komende week € 1,11 tot € 1,13 per kilo levend gewicht, exclusief btw.

Prognose: prijzen stabiel.

Stabiele Belgische ABC-prijs

De Belgische ABC-prijs blijft staan op € 1,19 per kilo levend gewicht, exclusief btw en inclusief Belplume-toeslag. Het is donderdagmiddag nog even afwachten wat de VCN-notering gaat doen. Het is de vraag of de notering voor de derde week op rij blijft staan op € 1.075 per kilo levend gewicht, exclusief btw. De VCN-notering laat de laatste maanden duidelijk een dalende trend zien. Van blinde paniek is echter geen sprake. De notering gaat niet zomaar met enkele centen tegelijk dalen. Op dit moment is stabilisatie het maximaal haalbare en is een verdere prijsdaling dichterbij dan een plusje.

Prognose: vrije kuikens gelijk, contractprijzen gelijk of licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bouke Poelsma

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin