Doorgaan naar artikel

Flevolandse eiwitboeren verkopen dit jaar geen veldbonen

Boeren van FlevoVeldboon verkopen dit jaar geen veldbonen aan industriële verwerkers.

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Het lossen van geoogste veldbonen. FlevoVeldboon gaat verder met het telen van de bonen om de kennisvoorsprong te behouden en om de afzet in de korte keten te vergroten. Foto: Mark Pasveer premium

Het lossen van geoogste veldbonen. FlevoVeldboon gaat verder met het telen van de bonen om de kennisvoorsprong te behouden en om de afzet in de korte keten te vergroten. Foto: Mark Pasveer

Boeren van FlevoVeldboon verkopen dit jaar geen veldbonen aan industriële verwerkers, omdat zij geen eerlijke prijs krijgen.

De boeren zeggen dat de wereldmarktprijs te laag ligt en dat zij daardoor niks verdienen aan de teelt van hun veldbonen. De prijzen zijn te laag door concurrentie vanuit het buitenland. FlevoVeldboon roept daarom op om de lokale boontjes meer waarde te geven.

Niet concurreren

“Willen we kunnen concurreren met de internationale markt, dan moeten we verkopen onder kostprijs”, aldus Jaco Burgers van ERF BV en Convention. “We hebben besloten dit voor het komende teeltseizoen niet te doen, omdat we niet op voorhand willen tekenen voor een verliesgevend gewas. Waarvan wij tegelijkertijd zeker weten dat het een enorme potentie heeft.” In België ontvangen boeren een premie per geteelde hectare veldbonen, in Nederland niet. Volgens de boeren van FlevoVeldboon maakt die subsidie het verschil.

Afzet in korte keten

FlevoVeldboon gaat verder met het telen van de bonen om de kennisvoorsprong te behouden en om de afzet in de korte keten te vergroten. “We blijven er alles aan doen om de potentie uit de FlevoVeldboon te halen. Voorinvestering uit de gehele keten is nu nodig, want alleen samen kunnen we dit mogelijk maken”, zegt boer Herman Navis uit Almere.

De pilot FlevoVeldboon is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins. In de pilot wordt gekeken of er veldbonen in Nederland geteeld kunnen worden voor humane consumptie. Er lijkt veel potentie te zijn voor Nederlandse veldbonenteelt.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin