Flexibiliteit in corona-tijd in slachterijen nodig

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Flexibiliteit in corona-tijd, juist nu het kabinet de regels aanscherpt. Het klinkt tegenstrijdig. En toch is de oproep op zijn plaats.

Zoals van de slachterijen aan het adres van de keuringsdienst KDS. Strikte arbeidsvoorwaarden en een starre ondernemingsraad staan een snelle aanpak van een corona-overschot aan varkens in de weg.

Lees ook: Keuringscapaciteit knelt bij oplossen varkensoverschot

De bulk in vijf weken weggewerkt

Corona-uitbraken onder personeel beperkte vorig jaar de slachtcapaciteit, waardoor er nu een inhaalslag moet worden gemaakt. Met een uurtje extra én een extra werkdag op zaterdag kan volgens de slachterijen de bulk in vijf weken worden weggewerkt. Dit moet te doen zijn toch? Het scheelt de sector omzetverlies omdat varkens te zwaar worden en er daardoor beperkt afzet voor deze dieren is.

Aanpassen arbeidsvoorwaarden

De directie van keuringsdienst KDS wil wel, net als de keurmeesters op de werkvloer, maar de ondernemingsraad van dit ‘uitzendbureau’ ligt dwars. De directie wil de zaterdag als gewone werkdag invoeren; weliswaar tegen extra betaling, maar daarmee wel de vrijwilligheid ervan af halen. Hiervoor moeten de arbeidsvoorwaarden worden aangepast. En daar popt de vakbond FNV weer op.

Starre houding

Een bedrijf moet flexibel kunnen inspringen op de marktsituatie. Het is wrang dat door een starre houding van een private dienst – KDS verricht in opdracht van NVWA de keuring – dit onmogelijk is. Elders kan het wel. Hier speelt zorg of veiligheid dan misschien geen rol, maar laten we de economie toch vooral niet wegstrepen.

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.