Flinke prijsschommelingen bij koolzaad en soja

27-09 | |
Koolzaadoogst. - Foto: Mark Pasveer.
Koolzaadoogst. - Foto: Mark Pasveer.

De ene dag fors omlaag, de andere dag gaan de koersen van koolzaad en soja weer omhoog. Het is sterk wisselend wat de prijzen voor deze producten betreft.

De vrees voor een economische recessie deed de prijzen begin deze week flink dalen. Koolzaad zakte op de termijnmarkt in Parijs naar € 588,50 per ton. Dinsdag waren de blikken weer omhoog gericht en klom de notering weer tot boven de € 600 per ton. Welke kant het in de komende weken opgaat, durft eigenlijk niemand te zeggen.

Technisch analisten zeggen dat er een gerede kans is dat de prijs de onderkant van de markt gezien heeft en dat er een redelijke kans is dat de prijs omhoog gaat. Anderen wijzen er ook nog op dat het prijsverschil met sojabonen relatief klein is en dat de prijs daarom wel iets omhoog kan. Maar gezien de prijsschommelingen per dag is een concrete richting moeilijk te geven.

Vast staat dat de prijs sinds mei dit jaar fors is gedaald. In mei werd voor dezelfde november-contracten nog zo’n € 850 per ton betaald. Het verschil bedraagt dus al gauw € 250 per ton.

De lokale markten zijn ook stevig gezakt in prijs. Daarbij aangetekend dat er nauwelijks zaken tot stand komen. In april noteerde de handelsbeurs in Hamburg voor koolzaad nog boven de € 1.000 per ton. Vorige week zakte de prijs naar € 570 per ton. De notering van deze week was bij afsluiten van dit artikel nog niet bekend. De prijs wordt later gepubliceerd op de site van Foodagribusiness.

Prognose: licht prijsherstel.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer