Flinke prijsstijging rosékalveren

31-12-2020 | |
Foto: Joris Telders
IMG_JTD407589-0161

Het jaar wordt positief afgesloten voor de rosékalversector. Er is op dit moment moeilijk aan slachtrijpe kalveren te komen. Gevolg: hogere prijzen.

Kalveren die worden vastgelegd om volgende week geslacht te worden brengen tussen de € 3,30 en € 3,40 per kilo op. Het verschil met de opbrengstprijzen van vorig jaar is nog steeds een dikke 25 cent. Vorig jaar bedroeg de opbrengstprijs € 3,65 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Vleesverkoop blijft matig

Dat is nu voor de slachterijen moeilijk door te vertalen naar de vleesverkopen. Voor de kerst ging dat goed, maar nu valt de extra vraag naar luxe vlees weer weg. Hoe het in de eerste weken van 2021 gaat lopen met de vleeshandel is spannend. Toch is een krap aanbod, ook in januari, voorzien. Hiermee blijft er zicht op meer structurele verbetering van de markt, die toch pas echt weer stappen kan maken als ook alle coronabeperkingen worden opgeheven. En dat blijft de grootste onzekerheid. De oudrosékalveren worden in het kielzog van de jongrosés ook weer duurder. Er is een duidelijke stijging van de vraag om ook bij koeienslachterijen de haken gevuld te houden. De prijs ligt tussen de € 3,10 en € 3,20 voor volgende week slachten. Starters profiteren niet van de hogere prijzen bij de rosés, maar de prijs voor de dieren blijft stabiel.

Prognose: prijzen stabiel.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.