Flinke prijsstijging suiker na wekenlange daling

12-07 | |
Suikerfabriek van Cosun Beet Company. - Foto: Peter Roek
Suikerfabriek van Cosun Beet Company. - Foto: Peter Roek

De notering voor witsuiker op de termijnmarkt in Londen is de afgelopen week flink gestegen, nadat deze sinds 6 juni ($ 594 per ton; omgerekend € 546) een dalende trend liet zien.

Het eerst aflopende contract (augustus) sloot maandag 11 juli op $ 571,30 per ton (€ 525). Het contract staat daarmee 35% hoger dan een jaar geleden.

De reden van de forse prijsstijging is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de suikerprijs de hogere olieprijs van afgelopen dagen volgt. Maar op de langere termijn ziet het er eerder naar uit dat de suikerprijs onder druk staat. Want de prijs voor Brent-olie daalde de afgelopen vijf weken zo’n 13%. En veel bedrijven stappen uit eerder ingenomen posities in de grondstoffenmarkt. Dat duidt op een recessie.

Als de olieprijs daalt, is het minder interessant om rietsuiker om te zetten in ethanol. En daarmee kan de suikerproductie gaan toenemen. Dat zorgt vervolgens weer voor druk op de suikerprijzen. Brazilië, de belangrijkste producent en exporteur van suiker in de wereld, verwacht een oogst van bijna 43 miljoen ton. Dat is 6% lager dan het voorgaande seizoen. Maar het gaat erom hoe de verdeling suiker/ethanol zal zijn.

Verder wint een nieuwe variant van het Covid-virus terrein in de Verenigde Staten en China, waardoor er angst voor maatregelen ontstaat en dat geeft druk op de economie. China hanteert een zero-covid beleid, wat de economische groei afremt.

Prognose: druk op lange termijn.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer