Flinke rentestappen moeten inflatie beteugelen

03-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De rekenrentes van de centrale banken in de Europese Unie, Engeland en de VS gaan in hoog tempo omhoog. Via deze weg hopen zij de hoge inflatie enigszins te beteugelen.

Met ingang van woensdag 2 november zijn de rentes in de Europese Unie met 0,75 basispunten verhoogd. Het depositotarief (rente voor geld dat banken bij de centrale bank stallen) komt daarmee op 1,5%. In korte tijd heeft de rente daarmee een flinke stap gezet, want half september steeg het tarief van nul naar 0,75%.

Ondanks de grote stappen zijn we er nog niet. Een verdere verhoging zit er aan te komen. Dagblad FD meldt op basis van analisten dat er ook nog wel wat ruimte is om de rente te verhogen voordat de economie er last van krijgt. Ergens tussen 2% en 2,25% ligt volgens deze analisten het evenwicht tussen stimulering en afremmen van de economie.

Inflatie blijft hoog

In oktober steeg de inflatie in de Eurozone naar 10,7%. En dat is ver boven de doelstelling van 2%. Bovendien ziet het er naar uit dat de inflatie nog een behoorlijke tijd hoog blijft. Vandaar dat de centrale bank ECB in actie komt om de boel een beetje te sussen. Daarbij moet de bank behoedzaam te werk gaan om te voorkomen dat de economie ineens in het slob raakt. Anders schiet de renteverhoging zijn doel voorbij.

De 3 maands Euribor zakte woensdag een fractie naar 1,726%. Daarmee ligt deze rente wel veel hoger dan een paar maanden geleden. Tot half juli lag deze rente nog onder de 0%.

Prognose: verdere rentestijging.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer