Flinke vraag naar biggen

20-11-2019 | |
Het aanbod aan  biggen neemt af
Het aanbod aan biggen neemt af

Op de biggenmarkt is voldoende te beleven. Het aanbod in Noordwest-Europa is volgens varkenshandelaren de afgelopen jaren structureel al voelbaar gekrompen.

Daarbovenop komt dit jaar dat de cyclisch krappere periode vroeger start dan andere jaren. De tropische hitte van afgelopen zomer bracht vruchtbaarheidsproblemen teweeg en die resulteren nu in gaten in de productie. Het biggenaanbod zal daardoor in het winterseizoen verder afnemen.

Hogere varkensnoteringen

Aan de andere kant is de vraag er wel. De stijgende varkensnoteringen motiveren vleesvarkenshouders versneld op te leggen. Een week wachten willen ze niet omdat ze bij elke vertraging de oplegprijs van hun biggen zien stijgen.

Sommige varkenshandelaren spreken van een evenwichtige markt omdat de vraag uit stopperstallen ook wegvalt, anderen zeggen volop gebeld te worden en komen al een paar procent biggen tekort om de vraag in te vullen.

Vraag naar exportbiggen

Daarbij komt ook de vraag naar exportbiggen al veel eerder dan andere jaren. Het aantal biggen op de vrije markt is echter beperkt. De Spaanse biggenprijs liep de afgelopen weken op, maar de markt in Zamora maakt deze week een pas op de plaats. De biggenprijs daar blijft € 63 per big.

De Duitse biggenprijs versnelt juist. Waar zowel de Nord-West als de VereinigungsFerkelpreis de afgelopen weken steeds met een euro plusten, komt er deze week € 2 per big bij. Daarmee komt de VereinigungsFerkelpreis ook op € 63 per big.

Biggenprijzen omhoog

Ook in Nederland blijft de prijsspiraal omhoog gaan. De DCA BestPigletPrice gaat deze week € 2 omhoog en komt op € 56,50. De notering van Varkenshandel Van den Eijnden plust € 3 naar € 61,50. Vion noteert € 3 hoger op € 63 per big (€ 57,80 exclusief btw).

Een tekort aan biggen is bijzonder voor deze tijd van het jaar. En met de verwachting dat het aanbod verder slinkt, zullen biggen, zeker nu de varkensprijzen los komen, met rasse schreden duurder worden.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer