Flitsbezorgers trappen flink op de rem

02-06 | |
Flitsbezorgers pakken hun bestellingen in. Bij verschillende flitsbezorgers wordt bezuinigd op het personeel. - Foto: ANP
Flitsbezorgers pakken hun bestellingen in. Bij verschillende flitsbezorgers wordt bezuinigd op het personeel. - Foto: ANP

De bedrijven achter de flitsbezorgers reorganiseren hun bedrijfsvoering. Ontslagen en minder afzetmarkten zijn het gevolg.

Nu de hoogtijdagen van de pandemie voorbij zijn, trappen de snelle bezorgers van de boodschappen tegelijk op de rem. In één week zijn er honderden banen geschrapt en worden ook landen van de bezorgkaart geschrapt. Waar tot nu toe groei altijd ging boven winst, is nu krimpen en kosten besparen het motto geworden.

Gorrilas ontslaat kantoorpersoneel

De eerste aankondiging kwam van het Duitse Gorillas dat 300 man kantoorpersoneel aan de kant zet. Gorillas wil zich ook terugtrekken uit België, Italië, Spanje en Denemarken en zich vooral concentreren op grotere en vaak lucratievere markten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelf. De activiteiten in Nederland lijken voorlopig echter niet in gevaar. ‘’Dit is een buitengewoon moeilijk besluit maar noodzakelijk om Gorillas te helpen om een sterker en meer winstgevend bedrijf te worden met een scherpere focus op haar klanten en het merk”, aldus een verklaring.

Turks Getir: “We moeten ons bedrijf aanpassen aan het nieuwe klimaat.”

Een dag later meldde het Turkse Getir een nog zwaardere ingreep. Daar gaat één op de zeven van de werknemers de deur uit. Het totale aantal werknemers wordt geschat op 32.000 zodat er 4.480 banen zouden verdwijnen. ‘’Met een zwaar hart moeten we deze droevige en moeilijke beslissing met ons team delen. De stijgende inflatie en de verslechterende macro-economische vooruitzichten nopen ons om het bedrijf aan te passen aan het nieuwe klimaat”, aldus een uitgelekt interne memo. Getir heeft tot nu toe geen plannen om markten, waaronder ons land, te verlaten.

Zapp alleen nog in Londen actief

Het Britse Zapp wil in eerste instantie 250 mensen op straat zetten. Dat kan niet meteen want de Britse wet schrijft eerst een consultatieperiode van 90 dagen voor. Zapp had de activiteiten in het VK al teruggedraaid van vier steden naar alleen Londen. Wat de gevolgen zijn voor de twee buitenlandse markten, ons land en Frankrijk, is nog niet bekend gemaakt. Zapp kan tegelijk nog wel iets groeien want het heeft net de collega Jiffy, die zelf de handdoek in de ring heeft gegooid, toch maar overgenomen.

Tekst gaat door onder foto

Foto: ANP
Foto: ANP

Investeerders minder geneigd om te investeren

De supersnel gegroeide start-ups hebben ook last van de omgeslagen sfeer op de financiële markten. Investeerders waren tot nu toe gretig bereid om geld in dit soort veelbelovende bedrijven te stoppen, bij Getir in totaal $ 1,8 miljard en bij Gorillas $ 1,3 miljard. Nog geen twee maanden geleden hing aan Getir ook een prijskaartje van $ 12 miljard. Maar het tij is gekeerd voor dit soort ondernemingen die eerst willen groeien en dan misschien later nog eens winst hopen te maken. Zapp, dat in januari nog $ 200 miljoen ophaalde van onder meer F1-rijder Lewis Hamilton, verwoordt dat als volgt: ‘’Het huidige economische klimaat is ongelofelijk uitdagend geworden met erg weinig zicht op wanneer de zaken weer gaan verbeteren. Die onzekerheid leidt er toe dat investeerders hun ‘smaak naar risico’ aanzienlijk hebben gereduceerd en nu kiezen voor winst boven groei. Als een met risicokapitaal gesteund groeiend bedrijf dat in de toekomst weer nieuw geld op moet halen, zijn we daarom genoodzaakt ons businessplan bij te sturen om de kosten te verminderen en onze weg naar winst te versnellen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer