Floriade kost veel, maar levert ook veel op

05-05 | |
Oosthoek
Dick Oosthoek Consultant Agrimaco
Floriade trekt veel bezoekers. - Foto: ANP
Floriade trekt veel bezoekers. - Foto: ANP

De Floriade 2022 is geopend! Ondanks alle hobbels, drempels, financiële tegenvallers en wisselingen in de directie is het toch zover. De wereldtentoonstelling is geopend.

De koning plantte de laatste cressen, onder toeziend oog van de vele bestuurders uit de tuinbouw, groenvoorziening, bomen, gemeenten en onderwijsinstellingen. Iedereen was verzameld. Al het leed geleden en we kunnen vooruit kijken naar een halfjaar in de belangstelling staan.

Met het wegvallen van collectieve middelen en ook de vele vrijwilligers, wordt het een stuk lastiger om dit soort evenementen goed te organiseren. Ondanks mooie presentaties is het ook belangrijk om het verhaal te vertellen aan de bezoekers.

Gelukkig zijn er mensen die hun schouders er weer onder gezet hebben. Er staat een kas met nieuwe innovaties. Er is ruimte om de tuinbouw te presenteren als aantrekkelijke werkgever. Een groot aantal internationale inzendingen is gekomen om hun beste beentje voor te zetten.

Jonge generaties geïnteresseerd in groen

Nieuwsgierig geworden? U bent niet de enige. Velen denken aan de Keukenhof, internationaal bezoek, vergrijsd bezoek. Het zal nog wel meevallen. De jongere generaties zijn wel geïnteresseerd in groen, de heilzame werking van gezonde voeding en een groene omgeving. De jongeren waren dan ook al vroeg betrokken bij het realiseren van projecten, zoals de brug gemaakt van levend hout.

Laatste Floriade?

Het is misschien wel de laatste keer dat we in Nederland dit organiseren. Overigens dachten we dat na Venlo ook een tijdje. Toch is de Floriade er gekomen. Het kost de gemeente veel geld, maar het levert ook voldoende op. In Venlo is een kantoorpark ontwikkeld, waar inmiddels ruimtetekort is. In Almere is de A6 omgelegd en aangepast, zodat de stad beter bereikbaar is. Dit had anders nog jaren geduurd. Er staat een nieuw schoolgebouw, een nieuw zorgcentrum en straks een moderne autoluwe wijk van de toekomst.

Er zijn nog genoeg negatieve beelden recht te zetten

Het kan een leerzaam dagje uit zijn om te zien hoe uw eigen sector en andere sectoren zich presenteren. Of u zelf beschikbaar te stellen als vrijwilliger om het verhaal van de tuinbouw te vertellen? Er zijn nog genoeg negatieve beelden recht te zetten in de hoofden van de bezoekers.

Misschien toch maar even gaan kijken wat er op de Floriade te beleven is?

Meer over


Beheer