Doorgaan naar artikel

FNLI: ook voor grote bedrijven vergoeding energiekosten

De overheid moet de TEK-regeling niet beperken tot mkb-bedrijven. Ook grote bedrijven moeten in aanmerking komen voor de regeling die minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) deze week aankondigde. Dat vindt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

De FNLI roept de overheid op snel meer geld te investeren in de energie-infrastructuur. - Foto: Canva premium

De FNLI roept de overheid op snel meer geld te investeren in de energie-infrastructuur. - Foto: Canva

De overheid moet de TEK-regeling niet beperken tot mkb-bedrijven. Ook grote bedrijven moeten in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten-Regeling (TEK), die minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) deze week aankondigde. Dat vindt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Woordvoerder Pascal Hopman: “Het is goed dat het kabinet met de TEK-regeling gerichte ondersteuning biedt aan het energie-intensieve mkb. Maar de regeling moet gelden voor zowel het mkb als het grootbedrijf. Ook voor (middel)grote energie-intensieve bedrijven geldt namelijk dat zij steeds verder in het nauw komen door de enorme energieprijzen.”

Minister Adriaansens meldt dat de regeling in het tweede kwartaal van 2023 opengesteld kan worden. De FNLI pleit voor snelheid, zegt Hopman. “De precieze uitwerking van de regeling is cruciaal en daarover is op dit moment nog niet alles voldoende duidelijk. Het is belangrijk dat ondernemers – zeker die waar de situatie nu al uiterst zorgelijk is – snel duidelijkheid krijgen of zij wel of geen aanspraak kunnen maken op de TEK-regeling. Omdat de regeling in het tweede kwartaal van 2023 opengesteld wordt, is het belangrijk voor die bedrijven om te weten hoe de aangekondigde overbruggingsregeling eruitziet.”

Lees ook: Plantenkweker Plantise ten onder aan energiecrisis

Gelijk speelveld van groot belang

De FNLI vindt een gelijk speelveld in de EU van groot belang. Hopman: “Landen om ons heen, zoals Duitsland, hebben nu al steunmaatregelen geëffectueerd. Om te voorkomen dat Nederlandse producenten daardoor uit de markt worden geprijsd, is het essentieel dat er snel actie wordt ondernomen. Het is belangrijk dat Nederland zijn sterke, zelfvoorzienende voedingsmiddelensector behoudt. Voorkomen moet worden dat steeds meer bedrijven hun productie (tijdelijk) moeten stopzetten of zelfs hun deuren moeten sluiten.”

De FNLI roept de overheid op snel meer geld te investeren in de energie-infrastructuur. Hopman vindt dat noodzakelijk voor het verder verduurzamen van de voedingsbedrijven. “Zonder ingrijpende maatregelen op het gebied van netcapaciteit is het op korte termijn verduurzamen door bedrijven niet mogelijk. De realisatie van verduurzamingsplannen zoals elektrificatie – voor voedingsmiddelenproducenten een belangrijke maatregel om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energie – loopt vast zonder een versnelde uitbreiding van het stroomnet.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin