Doorgaan naar artikel

FNV accepteert eindbod cao bakkersbedrijf

Veel FNV-leden vinden het eindbod voor een nieuwe cao te mager, maar de actiebereidheid onder de leden is laag.

De bereidheid om het werk neer te leggen is volgens FNV erg laag, ook bij de mensen die het eindbod onvoldoende vinden.  - Foto: Ronald Hissink premium

De bereidheid om het werk neer te leggen is volgens FNV erg laag, ook bij de mensen die het eindbod onvoldoende vinden. - Foto: Ronald Hissink

FNV Voedingsindustrie accepteert het cao-eindbod van de werkgevers in de bakkerijsector. Veel FNV-leden vinden het eindbod voor een nieuwe cao te mager, maar de bereidheid onder de leden om actie te voeren is dermate laag dat de vakbond het eindbod toch accepteert.

Het is nog niet duidelijk wat CNV Vakmensen met het eindbod voor een nieuwe cao gaat doen.

Er werken zo’n 42.000 mensen in de bakkerijsector. De werkgevers presenteerden in maart een nieuw eindbod voor de cao, nadat de vakbonden een eerder eindbod in december massaal afwezen. Het nieuwe eindbod is beter dan dat in december, zegt bestuurder Ron Vos van FNV Voedingsindustrie. “We hebben dit eindbod opnieuw voorgelegd aan de leden. Zo’n 10% van de leden heeft gestemd. Slechts 10% van hen vond het nieuwe eindbod voldoende. De rest vond het onvoldoende.”

FNV peilde ook de actiebereidheid onder de werknemers in de bakkerijsector, zegt Vos. “De bereidheid om het werk voor kortere of langere tijd neer te leggen is erg laag, ook bij de mensen die het eindbod onvoldoende vinden. Daarom hebben wij besloten het eindbod te accepteren.”

Niets uithalen zonder actiebereidheid

De oude cao liep af op 1 juni 2021. De nieuwe cao krijgt een looptijd van 2 jaar. Vos: “Het heeft bijna een jaar geduurd voordat er een nieuwe cao is. Maar het eerste bod van de werkgevers was niet acceptabel. Wat er nu ligt is beter, maar nog onvoldoende. Zonder actiebereidheid kunnen we er echter niet meer uithalen. Daarom gaan we akkoord met het eindbod.”

Volgens Vos is de actiebereidheid van Nederlandse werknemers klein. “Dat geldt voor alle sectoren van het bedrijfsleven. Die bereidheid zou groter moeten zijn om betere cao’s te bereiken. Bij de ambachtelijke bakkers speelt ook dat de werknemers direct met de werkgever samenwerkt. Dat maakt het moeilijker om te zeggen dat je het werk tijdelijk neerlegt.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin