Doorgaan naar artikel

FNV uit IMVO Convenant Voedingsmiddelen

Vakbond FNV stapt per direct uit het IMVO Convenant Voedingsmiddelen. De reden is een gebrek aan concrete actie van brancheverenigingen Ferderatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
IMVO Convenant Voedingsmiddelen

Internationaal FNV-secretaris Petra Bolster vindt dat het lijkt alsof bedrijven het convenant niet willen gebruiken. "Een gemiste kans en onbegrijpelijk.” - Foto: ANP

Vakbond FNV stapt per direct uit het IMVO Convenant Voedingsmiddelen. De reden is een gebrek aan concrete actie van brancheverenigingen Ferderatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

FNV stelt dat het convenant geen zichtbare resultaten en impact boekt, terwijl het daarvoor juist in het leven is geroepen. Het convenant werkt bijvoorbeeld aan het verbeteren van omstandigheden van tomatenplukkers in Zuid-Europa, maar FNV ziet dat de twee brancheorganisaties geen acties ondernemen nu die fase is aangebroken. Dat maakt dat de vakbond uit het convenant stapt.

Geen daadkracht binnen IMVO Convenant Voedingsmiddelen

Supermarktenorganisatie CBL en voedingsmiddelenbracheorganisatie FNLI zijn volgens FNV ‘niet bereid om in actie te komen’. Internationaal FNV-secretaris Petra Bolster: “Het is algemeen bekend dat er misstanden worden geconstateerd in landen waar onze groente, fruit en andere voedingsmiddelen vandaan komen. De supermarkten weten dat ook. Het IMVO Convenant Voedingsmiddelen had een goede bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de aanvoerketens. Het lijkt er echter op dat bedrijven dit middel niet willen gebruiken voor dat doel. Een gemiste kans en onbegrijpelijk.”

Afspraken met de supermarkt- en levensmiddelenbranche

Het convenant bevat afspraken met de supermarkt- en levensmiddelenbranche om risico’s op bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen en milieuschade te beperken in productieketens. Om meer stootkracht te hebben, is het convenant ondertekend door verschillende partijen, zoals het ministerie van LNV, CNV en de Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging.

Reactie CBL

Het CBL betreurt in een reactie de keuze van het FNV om per direct uit het IMVO-convenant te stappen. “Het CBL is dit convenant ingegaan om de arbeidsomstandigheden in productielanden te verbeteren”, aldus de perswoordvoerder. “Het initiatief dat we gezamenlijk met het FNV hebben opgezet, namelijk het project voor het verbeteren van de omstandigheden van de Italiaanse tomatenketen, is voor ons dan ook een belangrijk initiatief geweest. Het CBL heeft daarin prettig samengewerkt met het FNV en betreurt dat we dit niet in de laatste maand hebben kunnen doorzetten.”

Reactie FNLI

Het FNLI reageert het volgende: “Wij hebben kennisgenomen van het besluit van FNV. Wij zijn daar sterk door verrast. Partijen uit het IMVO Convenant Voedingsmiddelen zitten nog midden in de evaluatie van het convenant, zo’n één maand voor het aflopen daarvan. FNLI en haar leden hebben IMVO hoog op de agenda staan en zullen zich onverminderd in blijven zetten voor het identificeren en aanpakken van risico’s in grondstoffenketens.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin