Skip to content

FNV zet weer hoog in bij cao-onderhandelingen supermarkten

Vakbond FNV is van plan om hoog in te zetten bij de cao-onderhandelingen voor supermarktmedewerkers die bij de grote ketens werken.

cao-onderhandelingen supermarkten premium

Foto: Jan Willem Schouten

Vakbond FNV is van plan om hoog in te zetten bij de cao-onderhandelingen voor supermarktmedewerkers die bij de grote ketens werken.

“Werknemers zitten behoorlijk aan de grond. Wij krijgen regelmatig signalen dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen. De afgelopen jaren hebben deze medewerkers nauwelijks loonsverhogingen gekregen”, stelt FNV-bestuurder Danielle Wiek.

Spannende onderhandelingen

De onderhandelingen, die dinsdag 23 mei officieel van start gaan, zijn extra spannend na een recent hoogopgelopen conflict tussen de bonden en Albert Heijn over een cao voor distributiemedewerkers. Daardoor braken stakingen uit bij distributiecentra, waardoor de schappen in verscheidene supermarkten van de keten steeds leger raakten. Uiteindelijk kregen de medewerkers onder meer een loonsverhoging van 10 procent.

‘Gedonder bij andere supermarkten’

Retail- en merkendeskundige Paul Moers waarschuwde eerder deze maand dat de stakingsacties bij de distributiecentra van Albert Heijn kunnen overslaan op andere supermarkten. “Als Albert Heijn meer gaat betalen dan weet je één ding zeker: dan gaat het gedonder bij de andere supermarkten ook beginnen”, zei de supermarktkenner toen.

Supermarktmedewerkers van alle ketens

De onderhandelingen die volgende week van start gaan hebben betrekking op de cao’s voor supermarktmedewerkers van alle ketens. Werkgevers hebben hun inzet nog niet prijsgegeven. Maar bonden eisen onder andere een “fatsoenlijke” loonsverhoging van meer dan 14 procent.

Geen loon-prijsspiraal

De FNV is niet bang voor de gevaren van een zogeheten loon-prijsspiraal als gevolg van de hoge looneisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. “Dat is een discussie die door de werkgevers wordt aangewakkerd. Zij hebben de toename van de kosten al lang ingecalculeerd. Wij jagen de inflatie niet aan, maar corrigeren achteraf zodat medewerkers nog steeds hetzelfde kunnen kopen”, zegt vakbondsvrouw Wiek.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin