Skip to content

Focus Wakker Dier nu op gemeentes

Volgens Wakker Dier heeft uiterlijk eind 2023 alle verse kip in supermarkten 1 Beter Leven-ster.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Commentaar
Foto: Bert Jansen, Dierenbescherming premium

Foto: Bert Jansen, Dierenbescherming

Wakker Dier claimt de overwinning: uiterlijk eind 2023 heeft alle verse kip in Nederlandse supermarkten 1 Beter Leven-ster.

Supermarktketen Boni is de laatste in het rijtje van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi et cetera. De dierenrechtenorganisatie spreekt zelfs van een wereldprimeur. Let wel: Beter Leven is het keurmerk van de Dierenbescherming.

Wakker Dier kent het klappen van de marketing-zweep. In de nieuwsluwe periode haalt een dergelijk bericht de voorpagina. Een kritische noot of dit haalbaar is, blijft achterwege.

Investeren in overdekte uitloop

In het Beter Leven-keurmerk vergt 1 ster nogal wat van de pluimveesector. Slechts enkele bedrijven voldoen op dit moment aan alle eisen, met de verplichte overdekte uitloop als belangrijkste. Wat momenteel aan pluimveevlees met 1 ster wordt verkocht, omvat volgens cijfers van ABN Amro nog maar 5 tot 10% van de markt. Hier is dus nog een gigantische stap te maken.

De bank verwacht in 2025 een aandeel van 60 tot 80 %. Een overdekte uitloop vergt een investering van € 250 tot € 300 per vierkante meter. De vraag is hoe de financiering hierop is, nog los van het traject rondom de bouwvergunning.

De bank rekent al met een daling van 15 tot 25% van het aantal vleeskuikens in Nederland

“De overheid bepaalt in belangrijke mate of Nederland zelf in de toegenomen vraag naar Beter Leven-kuikenvlees kan voorzien, of moet uitwijken naar het buitenland”, stelt Pierre Berntsen, ABN Amro-directeur Agrarische Bedrijven. Hij doelt hier vooral op gemeentes en provincies. De bank rekent al met een daling van 15 tot 25% van het aantal vleeskuikens in Nederland.

Focus op gemeentes en provincies

Wakker Dier richtte de pijlen tot nu toe op de supermarkten, misschien is nu een focus op gemeentes en provincies nodig. Een verplaatsing van de productie naar het buitenland kan niet de opzet zijn. Nederland zit in de transitie naar diervriendelijkere houderijsystemen al in de top van Europa.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin