Fokvarkens voor China lijken niet aan te slepen

01-04 | |
Chinees varkensbedrijf Yangxiang. - Foto: Henk Riswick
Chinees varkensbedrijf Yangxiang. - Foto: Henk Riswick

De vraag naar fokvarkens in China blijft enorm. Het Canadese fokkerijbedrijf Genesus vervoerde onlangs 2.400 grootouderdieren naar China. Daaronder zaten 130 beren.

Genesus streeft ernaar om dit jaar 20.000 fokvarkens naar China te exporteren. Voor de verkoop van 9.000 dieren is al een overeenkomst getekend.

De orders binnenkrijgen is niet het grootste probleem, legt verkoopdirecteur Lyle Jones van Genesus uit. Het knelpunt is veel meer het transport en het regelen van een quarantainestal in China om de dieren veterinair gezien veilig op te vangen. Daar komt bij dat het lastig is vliegtuigen te regelen voor het transport en de laadcapaciteit voor varkens is beperkt. De logistiek is complex en kost altijd meer tijd dan voorzien, betoogt Jones.

Flinke terugslag

De Chinese varkenssector heeft miljoenen productiezeugen nodig om de varkensvleesproductie weer op peil te krijgen. De sector is in 2018 en 2019 gehalveerd als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP). De wederopbouw van de varkensstapel lijkt veel weg te hebben van het dweilen met de kraan open. Volgens diverse, niet bevestigde, berichten hebben afgelopen winter veel Chinese varkensbedrijven opnieuw te kampen gehad met AVP. De Chinese regering spreekt van een verlies van negen miljoen zeugen afgelopen maanden.

Hoeveel dieren werkelijk zijn geruimd of het loodje legden door AVP, is voor buitenstaanders gissen. Wat vast staat is dat het grootste varkensvleesproducerende land ter wereld nog lang niet van AVP af is en nog een lange weg te gaan heeft om de productie weer op peil te krijgen.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer