Fontane-bewaarnotering start met € 25 per 100 kilo

16-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel- en -verwerking, start het bewaarseizoen 2022-‘23 met een Fontane- en Challenger-notering van € 25 per 100 kilo bij een rustige marktstemming.

De startnotering voor deze twee fritesgeschikte aardappelrassen begint het seizoen daarmee op hetzelfde niveau als in 2018.

Voorzichtig met inkopen

Voor Bintjes wordt dit seizoen geen waarnemingsprijs meer bijgehouden, omdat er te weinig beweging in de markt is om een representatieve notering neer te zetten. Voor Innovator en Markies kan een waarnemingsprijs worden gemeld, maar medio september waren te weinig transacties bekend om een representatieve waarnemingsprijs af te geven.

Er is amper handel. De verwerkende industrie koopt niet veel fritesgeschikte aardappelen, waardoor verschillende fritesgeschikte aardappelnoteringen in West-Europese landen deze week op of rond € 25 per 100 kilo bleven staan.

De industrie is voorzichtig met inkopen en haalt liever contractaardappelen naar voren dan dat vrije aardappelen worden ingekocht. Momenteel lopen in België verwerkers nog achter op de planning. Er werden afgelopen week en deze week vroege aardappelen verwerkt samen met contractaardappelen uit augustus.

Onzekerheid over energieprijzen

Verwerkers zijn niet happig om extra aardappelen in te kopen gezien de onzekerheid rondom de enorm hoge energieprijzen, want het is onduidelijk wat dit voor bepaalde bedrijfstakken op den duur kan betekenen.

Op de termijnmarkt in Leipzig bleef de notering voor het april-contract 2023 vorige week tussen € 27 en € 27,60 per 100 kilo bewegen. Gekeken naar het huidige niveau van de fysieke noteringen (€ 25) lijkt de termijnmarkt te laag te staan, want indroging, kosten van kiemremmers en energie moet daar dan nog bij worden gerekend.

Prognose: rustige aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer