Fontane staat vast op prijs van € 25

26-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

In heel Noordwest-Europa zijn de noteerders van het aardappelras Fontane het roerend met elkaar eens. Voor aardappelen van het belangrijkste ras in de fritesaardappelteelt wordt € 25 per 100 kilo betaald. Niet meer en niet minder.

De Rijnlandse producentenorganisatie Reka kwam afgelopen week met de eerste notering voor Fontanes. Die eerste notering ligt op exact hetzelfde niveau als de prijzen van Belgapom en PCA/Fiwap in België. En ook de Franse Fontane-notering (RNM) staat al een paar weken op dit niveau. PotatoNL maakte vorige week even een stapje naar boven, maar staat inmiddels ook weer op een kwartje per kilo. Kortom, eensgezind troef in de belangrijkste teeltgebieden in Noordwest-Europa.

Bewaarkosten hakken erin

De industrie is afwachtend. De fabrieken worden volop voorzien door contractaardappelen. Daarnaast is er voldoende aanbod van meeleveraardappelen. Daarnaast zijn er ook telers die er voor kiezen om hun product niet op te slaan, maar voor zekerheid en snel contanten te gaan door af land te leveren.

Onzekerheden zijn er genoeg. Niemand durft te zeggen wat het komend voorjaar wordt. Duidelijk is wel dat de bewaarkosten er flink inhakken. Dus moet er wel een fikse premie worden gerealiseerd om uit de kosten te komen.

De aardappeltermijnmarkt biedt die zekerheid nu niet. Daarvoor staat de termijnnotering met nog geen € 28 per 100 kilo veel te laag ten opzichte van de huidige af-landprijzen. Er wordt ook nauwelijks gehandeld. Kopers durven niet hoger te bieden en verkopers wachten af omdat zij wel hun extra kosten vergoed willen krijgen. Kortom, het is van beide kanten afwachten.

Prognose: stabiele markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer