Doorgaan naar artikel

Fonterra en DSM richten start-up op voor eiwit uit fermentatie

Binnen de start-up gaan de bedrijven zich richten op de ontwikkelingen en commercialisering van eiwitten gemaakt door middel van fermentatie.

Nieuws
Food
Food Innovation Center van chemieconcern DSM in Delft. - Foto: ANP premium

Food Innovation Center van chemieconcern DSM in Delft. - Foto: ANP

Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra en voedings- en gezondheidsconcern DSM richten samen een nieuwe start-up op. Binnen die start-up gaan de bedrijven zich richten op de ontwikkelingen en commercialisering van eiwitten gemaakt door middel van fermentatie.

De twee bedrijven werken sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door microfermentatie geproduceerd worden. Dat leverde onder andere veel nieuwe kennis en patentaanvragen op. Door een nieuw bedrijf te starten kan deze kennis omgezet worden in commerciële producten. Tegelijk wordt er binnen de start-up verder onderzoek gedaan naar de productietechniek.

‘Nieuwe eiwitten vullen bestaande aan’

Komal Mistry-Mehta, Chief Innovation and Brand Officer bij Fonterra, zegt over de start-up: “Zuivelvoeding zal altijd onze kernkracht zijn, nu en in de toekomst, en er zal een sterke vraag blijven naar onze duurzame, weidezuivel. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat de voorkeuren van sommige consumenten evolueren, en we geloven dat eiwitten die zijn geproduceerd met opkomende technologieën naast onze zuivelproducten kunnen werken. Met aanhoudende bevolkingsgroei zal er een rol zijn voor zowel zuivel als andere voedingsbronnen bij het voeden van de wereldbevolking – ze bieden keuze en ze zijn complementair.”

In 2019 kocht Fonterra zich via een minderheidsbelang al in in het Amerikaanse bedrijf Motif. Ook dit bedrijf maakt eiwitten en voedselingrediënten door middel van fermentatie.

Precisie- of microfermentatie is een techniek waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) worden gebruikt om ingrediënten te produceren die vergelijkbare eigenschappen hebben als die in zuivel.

Veel bedrijven actief met precisiefermentatie

Inmiddels zijn er wereldwijd veel bedrijven bezig met het ontwikkelen van nieuwe ingrediënten met behulp van de techniek. Zo is het Amerikaanse biotechbedrijf Turtle Tree bezig met het maken van lactoferrine (ingrediënt uit melk) met fermentatie. Het hoopt eind volgend jaar goedkeuring te krijgen om het op de markt te brengen in de VS.

Het grote voedings- en handelsbedrijf ADM is onlangs gaan samenwerken met New Culture, dat ook micro-organismen gebruikt voor productie van eiwitten. New Culture haalde vorig jaar al geld op bij ADM, Dr. Oetker en Kraft Heinz. Dichter bij huis is ook Those Vegan Cowboys bezig met micro-fermentatie voor zuiveleiwitten.

In de Europese Unie zal commercialisering langer op zich laten wachten dan in andere landen, aangezien het goedkeuringsproces voor nieuwe voedingsmiddelen een lange tijd duurt en omdat het om gmo (genetisch gemodificeerde organismen) gaat.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin