Fonterra investeert komende jaren € 2,4 miljard

16-12-2021 | |
Fonterra heeft haar balans flink weten te verbeteren. - Foto: Boerderij
Fonterra heeft haar balans flink weten te verbeteren. - Foto: Boerderij

Fonterra investeert tot 2030 zo’n € 2,4 miljard in groei van de onderneming. Doel is om meer melk te verwerken tot producten met toegevoegde waarde en het reduceren van emissies.

Fonterra wil in 2050 CO2-neutraal opereren. Dat meldt persbureau Reuters naar aanleiding van de jaarvergadering.

De in Nieuw-Zeeland gevestigde zuivelgigant verwacht de komende tien jaar ruim € 600 miljoen aan aandeelhouders uit te keren als gevolg van de verkoop van activa en een verwachte stijging van de winst. Alleen de beursgang van Fonterra’s activiteiten in Australië zou de aandeelhouders tot 2024 al ruim € 420 miljoen kunnen opleveren.

Blik weer vooruit

CEO Miles Hurrell gaf aan dat Fonterra haar balans flink heeft weten te verbeteren en dat de blik weer vooruit kan, zo meldt Rural News. Het afgelopen seizoen waren volumes en inkomsten min of meer gelijk verdeeld over drie regio’s – Azië en de Pacific, Afrika en het Midden-Oosten en China – en drie afzetkanalen: ingrediënten, foodservice en consumentenproducten.

De vele afzetmogelijkheden hielpen Fonterra de melkstroom zo goed mogelijk te verwaarden. Zo besloot de zuivelgigant 15 % meer melk te verwerken tot producten voor China en 6% minder melk tot producten voor Afrika en het Midden-Oosten. Hurrell wees opnieuw op het belang van een goed werkend logistiek apparaat wereldwijd. De deelname in de logistieke joint venture Kotahi, waarin ook containerrederij Maersk is vertegenwoordigd, legt de onderneming geen windeieren.

Wijziging kapitaalstructuur

Eerder werd al bekend dat de leden-melkveehouders voor een wijziging van de kapitaalstructuur hadden gestemd. Bestaande wetgeving staat de wijziging echter nog in de weg. De Nieuw-Zeelandse landbouwminister Damien O’Connor heeft inmiddels laten weten de nodige wetswijziging te willen ondersteunen, mits Fonterra haar plan op een paar punten wil aanpassen. Hij heeft er vertrouwen in samen met Fonterra tot een oplossing te komen.

Willem Veldman
Meer overBeheer