Doorgaan naar artikel

Fonterra kijkt naar mega-warmtepompen voor klimaatdoelen

Fonterra start samen met het Duitse MAN Energy Solutions een studie naar de bouw van mega-warmtepompen om klimaatdoelen te behalen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Fonterra wil het gebruik van steenkool voor energie voor de fabrieken richting 2037 volledig afbouwen. - Foto: Fonterra premium

Fonterra wil het gebruik van steenkool voor energie voor de fabrieken richting 2037 volledig afbouwen. - Foto: Fonterra

Fonterra overweegt de bouw van gigantische elektrische warmtepompen om zijn klimaatdoelen te halen. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant start in samenwerking met het Duitse MAN Energy Solutions een technische studie.

Uit onderzoek moet blijken of het met behulp van een warmtepomp mogelijk is om voldoende hoge temperaturen te bereiken voor het verpoederen van melk.

Fonterra wil over op hernieuwbare energie

De studie, die naar verwachting eind april 2023 wordt afgerond, maakt deel uit van het streven om voor de productie van stoom niet-hernieuwbare energie, zoals steenkool, te vervangen voor een duurzaam alternatief als wind- en zonne-energie. Tegen het einde van 2023 draaien nog 6 van de 29 Fonterra-fabrieken in Nieuw-Zeeland op kolen. Plan is om het gebruik van steenkool richting 2037 volledig af te bouwen.

Met warmtepompen zou Fonterra zijn CO2-uitstoot jaarlijks met 60.000 ton kunnen verlagen. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 25.000 auto’s. Met behulp van de warmtepomp kan de zuivelverwerker meer dan 30 ton stoom per uur geproduceerd. Dat valt te vergelijken met een thermisch vermogen van 25 megawatt. Het zou voor het eerst zijn dat een bedrijf deze technologie op deze schaal in Nieuw-Zeeland toepast.

Fonterra investeert in duurzaamheid

Fonterra maakte eerder al bekend dat het tot 2030 1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (ruim € 590 miljoen) heeft gereserveerd voor duurzaamheidsprojecten. Hoeveel de warmtepompen gaan kosten, moet uit de studie blijken, maar het gaat volgens de New Zealand Herald al snel over tientallen miljoenen dollars.

De Zweedse drankenindustrie past de techniek van MAN’s warmtepompen al bijna tien jaar toe.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin