Skip to content

Fonterra-leden: structuur aanpassen met behoud zeggenschap

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Fonterra-fabriek in Waitoa (N-Z). Foto: Fonterra

Fonterra-fabriek in Waitoa (N-Z). Foto: Fonterra

Fonterra moet de kapitaalsstructuur aanpassen, maar melkveehouders moeten de eigenaren blijven en ook de zeggenschap houden over het bedrijf.

Dat is de uitkomst van een rondvraag die de coöperatie onder de ruim 10.000 leden heeft gehouden, melden Nieuw-Zeelandse media. In totaal 1.800 leden hebben de enquête ingevuld. Dat is weliswaar een minderheid, maar de uitkomsten worden wel representatief geacht.

Uit handen geven van de zeggenschap

Van de respondenten wil 62% aanpassing van de kapitaalsstructuur, terwijl 20% tegen is. De overige 18% is onbeslist. Hoe ze die aanpassing voor zich zien, zonder meer zeggenschap voor externe partijen is onduidelijk. Uit handen geven van de zeggenschap door boeren is echter voor een overgrote meerderheid geen optie. In totaal 82% van de respondenten is tegen het uit handen geven van zeggenschap aan derden. Slechts 4% ziet dit wel als een mogelijkheid waar ook zij baat bij kunnen hebben.

Fonterra Shareholder Fund

Een mogelijkheid om meer extern kapitaal aan te trekken zonder verlies van zeggenschap door de boeren, is misschien het vergroten van het Fonterra Shareholder Fund (FSF), zo melden bronnen. Het Fonterra-leden kunnen hun aandelen in het bedrijf te koop aanbieden via het FSF. Externe partijen kunnen die aandelen kopen, maar met beperkte rechten. Ze kunnen meedelen in de resultaten van de onderneming, maar krijgen geen stemrecht of iets dergelijks.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin