Fonterra-veiling levert opnieuw flink in

19-07 | |
De gemiddelde prijs voor mageremelkpoeder is op de GDT-veiling gedaald naar het laagste niveau dit jaar.  - Foto: Twan Wiermans
De gemiddelde prijs voor mageremelkpoeder is op de GDT-veiling gedaald naar het laagste niveau dit jaar. - Foto: Twan Wiermans

De GDT-zuivelveiling van Fonterra laat opnieuw een stevige prijsdaling noteren. Na verlaging van 4,1% begin deze maand daalde het gemiddelde prijsniveau deze week met 5%.

Mageremelkpoeder liet de stevigste prijsdaling zien met -8,6% ten opzichte van eerder deze maand. Voor vollemelkpoeder werd gemiddeld 5,1% minder betaald dan de vorige veiling.

De gemiddelde prijs voor mageremelkpoeder is op de GDT-veiling gedaald naar het laagste niveau dit jaar. Desondanks liggen de prijzen voor dit product nog fors hoger dan een jaar geleden.

Tot begin april was nog sprake van een sterk opgaande lijn in de prijs voor mageremelkpoeder. Daarna volgden twee veilingen met lagere prijzen. In juni werden weer wat hogere prijzen voor mageremelkpoeder betaald, maar deze maand zijn de prijzen ten opzichte van eind juni met meer dan 13% omlaag gegaan.

Zowel leveringen op korte als op lange termijn laten stevige prijsdalingen noteren ten opzichte van begin deze maand. Voor de dichtstbijzijnde termijncontracten (september en oktober) daalden de prijzen van mageremelkpoeder met ruim 9%, maar ook de prijsdaling voor levering december is relatief fors met 7,5%.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer