Fonterra verwacht lagere biologische melkprijs

08-06 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra verwacht na een recordjaar een daling van de biologische melkprijs voor zijn leden.

Voor het huidige seizoen komt de melkprijs naar verwachting uit op ruim 40 cent per kilo (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit). In seizoen 2019-2020 betaalde Fonterra zijn 70 biologische leden-melkveehouders een recordprijs van 46 cent per kilo melk.

Vraag naar biologisch groeit nog steeds

Topman Miles Hurrell geeft aan dat de wereldwijde vraag naar natuurlijke, gezonde en duurzame voeding de vraag naar biologisch nog steeds stimuleert. Toch blijft de vraag op de wereldmarkt wel achter bij het aanbod, wat de prijzen negatief beïnvloedt. Daarbij ondervinden klanten nog steeds hinder als gevolg van covid. Vooral klanten in Australië, gericht op export naar China, zouden minder biologische ingrediënten afnemen.

Beperkte invloed in Nederland

De ontwikkelingen op de wereldmarkt voor biologische zuivel hebben beperkt invloed op de biologische melkprijzen in Nederland. Het grootste deel van de Nederlandse biologische melkplas wordt binnen de landsgrenzen verwerkt en afgezet. Ook gelden er voor de producenten van biologische melk in Nederland aanvullende voorwaarden. EkoHolland, marktleider voor leveranciers van biologische melk in Nederland, verhoogde pas nog haar melkprijs naar 51 cent per kilo (bij 4,41% vet en 3,47% eiwit).

Willem Veldman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.