Doorgaan naar artikel

Fonterra weg uit Rusland

Fonterra stopt met zijn activiteiten in Rusland.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Nieuw-Zeeland exporteert al meer dan veertig jaar boter naar Rusland. Foto: Canva

Fonterra stopt met zijn activiteiten in Rusland.

Het verkoopkantoor in Moskou gaat dicht en de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant trekt zich terug uit de joint-venture Unifood. Eerder maakte Fonterra al bekend tijdelijk geen producten naar Rusland te exporteren. Topman Miles Hurrell geeft aan dat de veiligheid van het team in Rusland voorop staat. Fonterra heeft zeven werknemers in het regiokantoor in Moskou en 35 in Sint-Petersburg, werkzaam in de joint-venture Unifood.

Na het stilleggen van de handel met Rusland eind februari heeft de zuivelonderneming, in samenspraak met klanten en de joint venture-partner, de gevolgen van de economische sancties voor de lange termijn geëvalueerd. De conclusie is dat alle activiteiten worden beëindigd. Personeel wordt waar mogelijk overgeplaatst.

Vooral export van boter

Rusland is goed voor ongeveer 1% van Fonterra’s jaarlijkse zuivelexport. Het gaat hier vooral om de export van boter. Gezien de grote vraag naar Nieuw-Zeelandse zuivel, verwacht Hurrel geen problemen als gevolg van het wegvallen van de Russische markt. Nieuw-Zeeland exporteert al meer dan veertig jaar boter naar Rusland. Fonterra (49%) stapte in 2018 samen met het Russische voedingsmiddelenbedrijf Foodline (51%) in de joint venture Unifood. Fonterra werkt als sinds 2005 samen met Foodline als belangrijkste distributeur van Fonterra’s kaas en boter in Rusland.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin