Fonterra ziet af van verkoop Australische activiteiten

22-09 | |
De Hautapu-zuivelfabriek van Fonterra in Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP
De Hautapu-zuivelfabriek van Fonterra in Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP

Fonterra dicht de Australische markt een belangrijke rol toe bij de verkoop van Nieuw-Zeelandse zuivel.

Fonterra is niet langer van plan een deel van zijn Australische activiteiten te verkopen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Australische divisie Fonterra draait goed

De mogelijke verkoop was onderdeel van de strategie om zich vooral te richten op de verwaarding van Nieuw-Zeelandse melk. De zuivelonderneming is nu tot de conclusie gekomen dat de Australische markt een belangrijke rol kan blijven spelen in de verkoop van Nieuw-Zeelandse zuivel. Daarbij loopt de Australische divisie nu goed. De verkoopproces van de activiteiten in Chili (Soprole) loopt wel gewoon door.

Meer winst voor Fonterra

CEO Miles Hurrell geeft aan dat boekjaar 2021-2022 ondanks de vele uitdagingen een goed jaar was voor de coöperatie. De winst over afgelopen boekjaar nam met 1% toe naar omgerekend zo’n € 350 miljoen. De contante melkprijs komt uit op een record van $ 9,50 (NZD) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Dat is een stijging van bijna 23% ten opzicht van vorig seizoen. Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden gaat het om een melkprijs van ruim 40 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit)

Het bedrijfsresultaat nam met 4% toe naar € 587 miljoen. De marges op ingrediënten verbeterden maar de marges op consumenten- foodserviceproducten stonden als gevolg van de hoge melkprijs onder druk.

Meer omzet door hogere productprijzen

De omzet steeg met 11% naar € 13,8 miljard. Dit is het gevolg van hogere productprijzen. De verkoopvolumes daalden als gevolg van een verschuiving in vraag en aanhoudende verstoringen van scheepvaart en levering. Ook werd er tegen het einde van het seizoen nog goed gemolken terwijl niet alle fabrieken op volle capaciteit konden draaien. Alles bij elkaar leidde dit tot een grotere voorraad, 126.000 ton meer dan normaal. Het grootste deel van deze voorraad is al verkocht, maar moet nog worden uitgeleverd.

Als gevolg van de grotere voorraden, gecombineerd met hogere melkprijzen, liepen zowel het werkkapitaal als de schulden op. De uitlevering van product zou inmiddels weer beter lopen en Fonterra verwacht dat het werkkapitaal gedurende het huidige boekjaar naar een normaal niveau terugkeert.

Net als vele andere zuivelondernemingen had ook Fonterra te maken met een dalende melkaanvoer. De melkaanvoer daalde met 4% ten opzichte van een seizoen eerder naar een kleine 19 miljard kilo.

Willem Veldman


Beheer