Foodbedrijven EU gaan export naar VK opgeven

03-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Sommige Europese foodfabrikanten zullen de export naar de Britse markt helemaal opgeven, zodra het Verenigd Koninkrijk de grenscontroles en -formaliteiten na brexit in gaat voeren.

“Ik heb niet het idee dat onze Europese neven enig idee hebben wat hen te wachten staat.” Dat heeft Karin Goodburn, directeur van de Chilled Food Association, verklaard tijdens een hoorzitting van de Britse Kamercommissie voor voeding en landbouw. “Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega die me vertelde dat een aantal grote foodbedrijven met de export naar het VK gaan stoppen of al gestopt zijn.”

De brexit-regels hebben een monsterlijk systeem geschapen dat vooral kleine bedrijven hard heeft geraakt

De associatie van fabrikanten van gekoelde voedingsproducten en soortgelijke organisaties hebben de commissie duidelijk gemaakt welke problemen Britse exporteurs sinds 1 januari ondervinden. “De brexit-regels hebben een monsterlijk systeem geschapen dat vooral kleine bedrijven hard heeft geraakt”, aldus voorzitter Nick Allen van de British Meat Processors Association. Volgens de BMPA is de export van kip en rundvlees en daarvan gemaakte producten sinds brexit met 80% gekelderd.

Producten van dierlijke of plantaardige oorsprong

De Kamercommissie stelt in haar rapport dat de EU en het VK ‘een meer pragmatische benadering’ moeten kiezen, met name waar het gaat om producten van dierlijke of plantaardige oorsprong. De Kamerleden vinden echter wel dat het VK nu echt de eerder uitgestelde controles per 1 oktober of uiterlijk 1 januari in moet voeren. “Doordat dat aan EU-kant wel is gebeurd, maar aan Britse kant nog niet is een oneerlijk speelveld ontstaan voor Britse fabrikanten die exporteren naar de EU.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.