Doorgaan naar artikel

Foodbloggers moderne aanjagers van groente en fruit

foodbloggers

Foodblogger Luuk van Merwijk is genomineerd voor de Fruit & Veg Award.

Woensdag 14 oktober is het voor de eerste keer Nationale Groente- en Fruit Dag. Met een hoofdrol voor foodbloggers. Zoals Luuk van Merwijk.

Op de eerste editie van de Nationale Groente- en Fruit Dag schuift het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) foodbloggers naar voren als moderne aanjagers van gezond én lekker eten. Voor de Fruit & Veg Award zijn twintig van die influencers genomineerd. Stuk voor stuk met een schare volgers die in de duizenden, meestal tienduizenden en een enkel geval zelfs honderdduizenden aantallen loopt.

Een van hen is Luuk van Merwijk. Zoals velen blogt hij vanuit Amsterdam. Maar dan weer heel a-typisch: van de twintig door het NAGF genomineerde foodbloggers is hij de enige man. Luukskitchen, zoals hij op internet heet, neemt het op tegen onder andere Francescakookt, Anniepannie, Healthysisters, Puursuzanne en Chickslovefood.

En ook al hebben een hoop van die vrouwelijke foodbloggers op Instagram meer volgers dan Luuk, de publieksstem voor de Fruit & Veg Award wist hij de afgelopen week toch maar mooi alvast binnen te slepen. Vandaag krijgt hij te horen of hij ook na het daarbij optellen van de stemmen van de vakjury vooraan blijft.

‘Veel pillen’

“Ik ben eigenlijk receptenontwikkelaar”, zegt hij zelf. “Daar ben ik mee begonnen toen ik te horen kreeg dat ik reuma heb. Of om precies te zijn reumatoïde artritis. Ik kreeg van de artsen vooral heel veel pillen mee. Maar adviezen over gezondere leefstijl, daar moest ik toch zelf achteraan.”

En dat deed Luuk. Al snel ging hij in een blog verslag doen van zijn zoektocht naar die gezonde keuzes in het leven. “Dan kom je snel uit bij meer biologisch, meer groente en fruit, minder suiker. Ik eet ook al een tijd glutenvrij en lactosevrij. Ik wil niet pretenderen dat wat ik doe allemaal algemeen geldig is. Maar ik laat zien wat voor míj goed werkt. Samen met mijn artsen heb ik de medicatie ondertussen al flink kunnen afbouwen.”

Van dat persoonlijke onderzoek heeft hij nu, drie jaar later, een fulltime broodwinning weten te maken. Recepten ontwikkelen betekent elke dag in de keuken staan, bereiden, proeven, uitschrijven en fotograferen. Want op een visueel medium als Instagram moet het er natuurlijk ook lekker uitzien.

‘Regenboog op je bord’

“Ook om die reden zijn groente en fruit onmisbaar. Het geeft zoveel kleur aan een maaltijd. Het is de regenboog op je bord. En dat variëren met kleur blijkt ook de beste manier te zijn om te profiteren van het gezonde van groente en fruit.”

Luuk wil zijn culinaire bezigheden niet al té veel in het medische trekken. Maar de volgers van Luuk worden wel degelijk ook aangetrokken door het feit dat hij een platform wil creëren voor mensen die meer willen weten over het verband tussen voedsel en gezondheid. “Ik ben geen arts of wetenschapper. Maar wel een ervaringsdeskundige. En wat ik allemaal voor mezelf heb uitgevonden, daar wil ik graag anderen in laten delen.”

Het is er het NAGF vandaag vooral om te doen dat mensen creatieve ideeën krijgen opgediend om ook tijdens de lunch vaker groente en fruit te eten in plaats van die eeuwige boterham met kaas. Tip van Luuk: zijn Salade Nicoise in de lunchbox.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin