Doorgaan naar artikel

Foodindustrie krijgt meer problemen door brexit

In Ierland doen zich vooral problemen voor bij de grote Britse supermarkten die er allemaal een reeks filialen hebben. Door de herkomstregels kunnen die veel uit de EU afkomstige producten die via hun distributiecentra in het VK naar Ierland gaan niet doorvoeren. Foto: ANP

In Ierland doen zich vooral problemen voor bij de grote Britse supermarkten die er allemaal een reeks filialen hebben. Door de herkomstregels kunnen die veel uit de EU afkomstige producten die via hun distributiecentra in het VK naar Ierland gaan niet doorvoeren. Foto: ANP

De problemen voor de food- en drankenindustrie door brexit nemen toe.

Bij Tesco, de grootste supermarkt van het land, zijn uit Spanje afkomstige ijsbergsla en aardbeien regelmatig uitverkocht. Schotse leveranciers van vis en schelpdieren komen in nood door vertragingen bij het verzenden of aan de grens. In Ierland zijn winkelschappen leeg omdat Britse bedrijven eerst uit moeten werken hoe brexit nu precies werkt. Tegelijk is er een run op nieuwe directe veerdiensten tussen Frankrijk en Ierland om het Verenigd Koninkrijk te omzeilen en hebben transportbedrijven vanwege verwachte vertragingen hun tarieven soms verdrievoudigd.

Chaos aan de grenzen

Organisaties uit de Britse foodsector hebben tijdens spoedoverleg met minister voor ‘brexitzaken’ Michael Gove geëist dat het Verenigd Koninkrijk en de EU direct weer gaan onderhandelen om “de barrières waarvan ons verteld werd dat ze niet zouden bestaan, maar die toch zijn opgedoken” uit de weg te ruimen. Gove heeft daarbij toegegeven dat de chaos aan de grenzen aanzienlijk zal toenemen als de rustige dagen van begin januari voorbij zijn. “Er zijn douanedeskundigen met dertig jaar ervaring die er niets van begrijpen”, stelt Stephen Phipson van de fabrikantenorganisatie Make UK.

Problemen met export van varkensvlees

Vooral de verssector loopt tegen veel barrières aan. “Hoewel de handel op dit moment erg rustig is, horen we toch al problemen met de export van varkensvlees. Er zijn lange vertragingen in Calais door de tijdrovende veterinaire controles die sinds begin dit jaar gelden. Die vertragingen hebben gevolgen voor de houdbaarheid en daardoor voor de waarde van het vlees. Klanten in de EU beginnen al maatregelen te nemen en we zijn bang dat de situatie alleen maar erger wordt en dat de export van Brits vlees naar de EU, die jaarlijks € 1,8 miljard waard is, in gevaar komt,” zegt directeur Zoe Davies van de National Pig Association.

“Hoewel het positief is dat we een niet-tarievenbeleid voor veel goederen uit de EU hebben, ben ik buitengewoon bezorgd over de substantiële extra administratieve lasten en officiële inspecties waar de verssector aan moet voldoen. De omvang van deze nieuwe officiële vereisten zal bij het exporteren vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk tot hogere kosten leiden voor de keten en daar voorbij,” zegt directeur Nigel Jenney van het Fresh Produce Consortium op zijn beurt.

Stormloop op nieuwe veerdiensten

In Ierland doen zich vooral problemen voor bij de grote Britse supermarkten die er alle een reeks filialen hebben. Door de herkomstregels kunnen die veel uit de EU afkomstige producten die via hun distributiecentra in het Verenigd Koninkrijk naar Ierland gaan niet doorvoeren. Aan de andere kant is een stormloop ontstaan op nieuwe veerdiensten tussen Rosslare in Zuid-Ierland en de Franse havens Cherbourg en Duinkerken. Via die laatste haven kunnen goederen uit noordelijke Europese landen buiten het Verenigd Koninkrijk om naar Ierse afnemers, hoewel de overtocht wel 24 uur duurt. De eerste dagen van dit jaar is de verbinding Duinkerken – Rosslare volgeboekt.

Lees verder onder de video

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin