Fooditive borduurt voort op zoetstof uit reststromen

De zes producten van startup Fooditive.
De zes producten van startup Fooditive.

De startup Fooditive timmert aan de weg met biologische calorieloze zoetstof uit reststromen uit de verwerking van appels en peren. Inmiddels zijn meer producten aan het assortiment toegevoegd. Het doel: de voedingsindustrie compleet veranderen. Gezond, duurzaam en lekker zijn de kernwoorden.

Het in Rotterdam gevestigde Fooditive zoekt partners om meer reststroommogelijkheden te ontwikkelen, vertelt productmanager Niki Karatza. “Wij zoeken zoveel mogelijk deelnemers aan deze revolutie”, zegt ze gedreven. “Ons idee valt goed in de markt. We zijn nu financiële middelen aan het vergaren om uit te bouwen.”

Duidelijke filosofie

Het team van Fooditive heeft een duidelijke filosofie, vertelt Karatza. “Gezonde producten creëren uit reststromen uit de voedselindustrie kan de norm worden. Fooditive wil onderdeel zijn van de beweging die ervoor zorgt dat gezonde, plantaardige en betaalbare voeding voor iedereen beschikbaar is. Daar geloven wij in. We zijn niet gewoon een start-up die voedingsingrediënten produceert. We zijn gepassioneerd over ingrediënten die gezond en duurzaam zijn voor mens en planeet.”

Moayad Abushokhedim richtte Fooditive op in 2018 met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Dat deed Abushokhedim in Nederland, omdat hij gelooft in de ‘Nederlandse droom’. Karatza legt uit: “Nederland is een land dat mensen geweldige kansen biedt om hun potentieel te ontdekken, professioneel te evolueren en de wereld te veranderen. Het belangrijkste is dat het een land is dat voor iedereen kansen biedt, zonder enige discriminatie.”

Lees verder onder foto

Moayad Abushokhedim richtte Fooditive op om voedselverspilling tegengaan. - Foto: Fooditive
Moayad Abushokhedim richtte Fooditive op om voedselverspilling tegengaan. - Foto: Fooditive

Calorieloze suikervervanger

Het eerste product van Fooditive is een zoetstof, die volgens het bedrijf suiker volledig kan vervangen. De zoetstof wordt gewonnen door fermentatie, dat leidt tot de extractie van fructose uit reststromen van appels en peren. Daarna wordt het ingrediënt via verschillende bioraffinagemethoden omgezet in ketofructose. Dat proces leidt tot een zoetstof die geen calorieën bevat. Volgens Fooditive beschouwt het lichaam deze zoetstof als vezel en verhoogt deze geen insuline- of bloedsuikerspiegels. Daarom past het in de wens om voeding en dranken met minder of geen suiker op de markt te brengen.

Karatza: “Ons product heeft, in tegenstelling tot andere suikervervangers, echt dezelfde smaak en nasmaak als suiker. Bovendien heeft het dezelfde functionaliteit. Suiker is een belangrijk bestanddeel in producten als ijs en snoep, maar ook in hartige voedingsmiddelen. Daarvan zijn we ons bewust en daarom konden wij zo’n goed alternatief maken. Het werkt hetzelfde. Dat is de sleutel van ons ontwikkelingsproces. En we steunen de circulaire economie door te werken met reststromen. Zo geven we afvalproducten een tweede kans.”

6 producten heeft Fooditive inmiddels en er wordt gezocht naar nieuwe kansen voor reststromen

Er zijn veel manieren om voedselverspilling te bestrijden en er zijn veel bedrijven mee bezig, allemaal op hun eigen manier en met hun eigen doeleinden. Fooditive moedigt dat ook alleen maar aan en ziet het niet als concurrentie.

Kwaliteit grondstoffen

Het bedrijf is dus in Nederland gevestigd en werkt met Nederlandse producten van Nederlandse producenten. “De boer is de basis”, zegt Karatza. “De kwaliteit van het product moet goed zijn.”

Volgens Fooditive werkt het bedrijf direct samen met een fruitbedrijf, dat weer rechtstreeks met de boeren in contact staat. “Dit maakt het ook veel gemakkelijker voor de boeren, omdat ze de appels of peren niet hoeven te verdelen. Onze samenwerking met dit soort bedrijven is erg belangrijk, omdat zij de distributie van appels en peren naar de supermarkten verzorgen en dus goed in die processen zitten.”

De andere bron van grondstoffen zijn producenten van vers sap. “De sapproducenten halen alleen het sapgedeelte uit het fruit, met behulp van vitamines om de kleur te beschermen, maar de appel- en perenpuree gaan meestal richting dierenvoer of worden zelfs vernietigd.”

Fooditive is naar eigen zeggen in gesprek met bedrijven om de productiemogelijkheden in Nederland uit te breiden. Op den duur wil Fooditive graag een eigen fabriek neerzetten.

Zes producten

Het bedrijf heeft zes producten en is volop aan het experimenteren met andere, nieuwe kansen voor reststromen. Die zes producten zijn, naast de zoetstof, een verdikkingsmiddel uit banaan, conserveermiddel van wortel, emulgator uit aardappelreststromen, vetvervanger van avocado en een eiwitalternatief uit peulvruchten. “Wij kunnen voedselverspilling omdraaien naar iets moois. Dit is de toekomst.”

Vos
Petra Vos Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.